MassVentil Projekt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A MassVentil Projekt egy önkéntes fejlesztői munkára alapozott fejlesztési projekt, amelynek célja: "Egy moduláris tömeglélegeztető rendszer működő prototípusának kifejlesztése, amelyet krízishelyzetben nagyszámú, kritikus állapotú koronavírus beteg egyszerre történő lélegeztetésére lehet használni."[1] Az Óbudai Egyetem, Egyetemi Kutató és Innovációs Központjában (EKIK), valamint Neumann János Informatikai Karán született meg egy egyedülállónak mondható különleges berendezés megvalósításának ötlete, illeszkedve az Egyetem kiberorvosi rendszerek kutatás-fejlesztési stratégiai irányához. Egy olyan tömeg-lélegeztetőgép fejlesztésén, amely nagyszámú, egyszerre akár 5, 10, 50, esetleg még több, kritikus állapotú koronavírusos beteg ellátására is alkalmas lehet, akár tábori körülmények között is.[2]

Története[szerkesztés]

A 2019. decemberben Kínában kitört koronavírus-járvány Európába történt átterjedése elsőként Olaszországban eredményezett drámai helyzetet, elsősorban a tömeges intenzív kezelésre szoruló betegek nagy száma miatt. A kritikus állapotú betegek mesterséges lélegeztetésre szorulnak, ám a rendelkezésre álló egyedi lélegeztetőgépek korlátozott száma miatt nem minden beteget tudtak ilyen módon kezelni. Ez tragikusan sok halálesethez vezetett. Ez a felismerés, valamint az egészségügyi személyzet megvédésének szándéka vezette Dr. habil. Kozlovszky Miklós kutató-fejlesztő mérnököt egy egy moduláris tömeglélegeztető rendszer működő prototípusának kifejlesztésének elindítására, amelyet krízishelyzetben nagyszámú, kritikus állapotú koronavírus beteg egyszerre történő lélegeztetésére lehet használni.

Mérföldkövek[3][szerkesztés]

  • 2020. február: Az olasz tapasztalatok alapján nyilvánvalóvá válik, hogy az emberéletek mentése során egyik legnagyobb probléma a lélegeztető gépek hiánya, illetve az, hogy a hagyományos lélegeztető gépek esetében a kilégezett levegő a közös légtérbe áramlik, így fokozottan veszélyezteti az egészségügyi személyzetet.
  • 2020. 03. 02.: Dr. habil. Kozlovszky Miklós kutató-fejlesztő mérnök megálmodja és elindítja a csoportos megbetegedések ellátásához alkalmas moduláris tömeglélegeztető rendszer fejlesztését.
  • 2020. 03. 11. A WHO világjárvánnyá nyilvánítja a COVID-19 járványt. Az országok elkezdik felvásárolni a lélegeztető gépeket, sürgetik az utánpótlást. A fejlődő országokban alig van berendezés.
  • 2020. 03. 16.: Egy maroknyi lelkes mérnök összeépíti az első gépet, amin a koncepciót szemléltetik. A motor akkor még egy házi porszívó.
  • 2020. 03. 18.: Az SE EKK DEI hallgatói is bekapcsolódnak a fejlesztésbe.
  • 2020. 03. 20.: Megépül a következő verzió, amelyben már igazi motor van gépházban és szenzorokat is terveznek a rendszerbe.
  • 2020. 03. 22.: Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika orvosai is bekapcsolódnak a fejlesztésbe.
  • 2020. 03. 24.: A páciens lélegeztetéshez fejlesztett szabályzók sikeresen működnek (még a PEEP is).
  • 2020. 03. 26.: Elindul a MassVentil Projekt hivatalos kommunikációja, amelynek célja a projekt megismertetése annak érdekében, hogy a kutatók minél több fejlesztőmérnököt és egyéb szakembereket tudjanak bevonni, ezáltal gyorsabban haladjanak, mert a járvány rohamosan terjed
  • 2020. 03. 28.: Elindul a "MassVentil - Build Mass Medical Ventillator to Beat Pandemic" elnevezésű nyilvános csoport a Facebook felületen
  • 2020. 03. 30.: Elindul a MassVentil Projekt közösségi oldala a Facebook-on
  • 2020. 04. 02.: Elindul a MassVentil Projekt weboldala
  • 2020. 04. 07.: A "MassVentil - Build Mass Medical Ventillator to Beat Pandemic" elnevezésű nyilvános csoporthoz már több, mint 1000 önkéntes fejlesztő és támogató csatlakozott.

A projekt leírása[szerkesztés]

Tömeglélegeztető rendszer csoportos megbetegedések ellátásához.

A projekt célja egy moduláris tömeglélegeztető rendszer működő prototípusának kifejlesztése, amelyet krízishelyzetben nagyszámú, kritikus állapotú koronavírus beteg egyszerre történő lélegeztetésére lehet használni. A COVID-19 járvány idejére a terveket és eredményeinket ingyenesen bocsájtjuk az azokat a gyakorlatban felhasználni kívánók rendelkezésére. Olyan lélegeztető gépet terveznek, amely egyszerre akár 5-10-50 esetleg még több ember lélegeztetését is meg tudja oldani, védi az egészségügyi dolgozókat, és akár kórházon kívül, ad-hoc táborokban, csarnokokban is üzemeltethető.

A MassVentil koncepció legfontosabb előnyei:

(1) A jelenleg használatos berendezések csak egy embert képesek ellátni, minden betegnek külön lélegeztetőgépet kell adni, így hamar elfogyhat a rendelkezésre álló mennyiség. A MassVentil megoldás egy központi gázelvezető rendszerből és egy kisebb pácienshez dedikált személyi lélegeztető gépből épül fel, a központi be- és kilégzési gázelvezető berendezéssel több beteget lehet egyszerre lélegeztetni, így több ember életét lehet megmenteni.

(2) A jelenleg használatos lélegeztető gépek esetében a kilégzett fertőző levegő a közös kórházi légtérbe kerül, így az orvosok fokozott veszélynek vannak kitéve, hiszen folyamatosan magas koncentrációjú vírusokkal szennyezett levegőben dolgoznak. A MassVentil berendezés a kilélegzett fertőző levegőt elvezeti a közös légtérből (és szűri is), ezzel lényegesen csökkenti az ápoló személyzet megfertőződésének kockázatát, így biztonságosabban, kisebb stressz mellett végezhetik a munkájukat.

(3) Az egészségügyi tömegtáborok felállításakor fontos szűrő tényező, hogy melyik berendezés használható kórházi infrastruktúra nélkül olyan helyen, ahol nincsenek elvezetőcsövek a falban és korlátozottan megoldható az áram elosztása, odavezetése minden egyes tábori ágyhoz. A MassVentil rendszer ad-hoc jelleggel telepíthető lesz kórházon kívüli környezetben, fejlett kórházi infrastruktúra nélkül is.

Néhány ilyen berendezés segítségével vészhelyzetben, tábori környezetben is több száz embert lehetne lélegeztetni egyszerre. Szerte a világban, táborokban elhelyezett emberek ezreinek életét lehetne megmenteni: betegekét, orvosokét, ápolókét.

Közösség[4][szerkesztés]

A MassVentil Projekt fejlesztő közösségben mérnökök, kutatók, feltalálók, orvosok, közgazdászok, újságírók, fizikusok, matematikusok, jogászok és egyetemi hallgatók vannak. A közösség tagjai különböző országokban élnek, tagjai különböző nemzetiségűek. Párhuzamosan dolgoznak részfeladatokon, online tartják a kapcsolatot. A csapat összes tagja önkéntesként, ingyen adja bele tudása legjavát a fejlesztésbe. Elkötelezetten hisznek abban, hogy szellemi tőkéjük és közös munkájuk emberéletekre váltható. Közös munkájuk eredményét publikálják és mindenki számára, aki a COVID-19 járvány megfékezésén fáradozik, ingyen hozzáférhetővé teszik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://massventil.org/
  2. Archivált másolat. [2020. április 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. április 11.)
  3. http://massventil.org/merfoldkovek/
  4. http://massventil.org/kozosseg/

További információk[szerkesztés]