Mascon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A topográfiai térkép (fenti kép) és a hozzá tartozó gravitációs jelek alapján rajzolt térkép (alul) a Smyth-tengerről, az egyik masconról.

A mascon szó tömegkoncentrációt jelent. A mass concentration angol szavakból alakították ki.

A masconok fölfedezése[szerkesztés]

A holdi masconokat P. Müller és W. Sjogren, a JPL NASA munkatársai fedezték föl 1968-ban. A Hold körül keringő űrszondák pályája a bolygótest egyenetlen tömegeloszlása miatt kissé megváltozik. A mért pályaváltozásokból (kis sebességváltozásokból) határozták meg a holdi (gömbszimmetrikustól eltérő) tömegeloszlást. A topográfiában mélyebbnek mutatkozó területek fölött elhaladva csekély hiányt várnánk az így mért tömegeloszlásban. De a tömegeloszlás térképeken azt vették észre, hogy a Hold látható oldalán megfigyelhető, alacsonyabban fekvő sötét lávasíkságok közül néhány többlettömeget jelez.

Holdi masconok[szerkesztés]

A holdi mascon medencék a következők: Mare Imbrium, Mare Serenitatis, Mare Crisium, Mare Smythi, Mare Nectaris, Mare Humorum és Mare Orientale. Ezeknél a medencéknél a mérés alapján feltételezték, hogy a mascon a tál alakú medencét feltöltő láva nagyobb sűrűségéből adódik. A felszínre ömlőtt lávatömeg azért nincsen izosztatikusan kiegyensúlyozva, mert a Hold vastag kérge megtartja ezt a tömegtöbbletet.

Marsi masconok[szerkesztés]

Később a Mars körül keringű Viking űrszondákkal marsi masconokat is találtak, szintén nagy, körkörös medencéknél, mint az Utópia, az Isidis és az Argyre medencék.

Irodalom[szerkesztés]

  • Muller, P. M., Sjogren, W. L. (1968): Mascons: Lunar mass concentrations. Science, 161, pp. 72–89.
  • Sjogren, P. M. (1971): Lunar gravity estimate: Independent confirmation. J. Geophis. Res. 76, 7021-7026.
  • Muller, P. M., Smith J. C. (1976): Quantitative mass distribution models for Mare Orientale. Proc. Seventh Lunar Sc. Conf. pp. 2639–2648.