Marosi Miklós

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Marosi Miklós
Született 1942 (75 éves)
Miskolc
Állampolgársága magyar
Foglalkozása építész
Kitüntetései Ybl Miklós-díj (1981)

Marosi Miklós (Miskolc, 1942–) magyar építész.

Életpályája[szerkesztés]

Marosi Ferenc postatiszt és Kecskés Magda okleveles tanítónő középső gyermeke. Középiskolai tanulmányait a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban végezte. Egyetemi diplomát szerzett 1965-ben a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. Elvégezte a MÉSZ Mesteriskola II. ciklusát. Mesterei: Hofer Miklós, Jánossy György és Zalaváry Lajos voltak.

Családja[szerkesztés]

Házas. Felesége Falk Edit építész. Két gyermek édesapja, nagyapa.

Díjai[szerkesztés]

Főbb munkái[szerkesztés]

Megyei Kórház, Kecskemét, 1980. A Széchenyi városrészében felépült megyei kórház komplex gyógyászati központ. A hotel szárnyhoz kapcsolódva található a kétszintes tömb, melyben a diagnosztikai, terápiás egységek és a kiszolgáló blokk található. A komplexumhoz tartozik a megyei szakrendelő intézet, a regionális Onko-radiológiai központ és a mentőállomás.

Orvostudományi Kar új klinikai tömbje, Szegedi Orvostudományi Egyetem, Szeged, 1983. A 410 ágyas klinikai tömb a szegedi Tudományegyetem Orvostudományi Karának új egysége. Fő jellemzők: sebészet, traumatológia, ortopédia, pszicho-hidroterápia, központi műtő blokk, és intenzív osztály. Ezeken túl itt található a radiológia, az agy és neurológiai osztály is. A kórház magja a többszintes aula, ahonnan a hallgatók elérhetik a nagy előadót is.

KÖZTI RT-ARTISIUS-BAYER székház, Budapest, 1992. Az építészeti cég, a szerzői jogvédő szervezet, és a gyógyszerészeti cég a Mészáros utcai saroktelken közös székházat létesített. A stúdió egyetlen felülről világított galériás tér, az irodák hagyományos elrendezésűek. Az épület az utcakép jellegzetes csuklópontja.

APEH székház, Budapest, 1995. A Mészáros utcai épület szemközt áll a Weichinger Károly és Hübner Tibor által a harmincas évek végén tervezett, figyelemre méltó modern középiskolával. A nyers tégla homlokzat, az előtte lévő intim köztér, a vonzó szobor, a védett gesztenyefák kedves új arcvonással járulnak hozzá az utcaképhez.

Hungária Wienerberger székháza, Budapest, 1998. A sarokházban van a magyarországi központja Közép-Európa egyik legjelentősebb téglaipari konszernének, a Wienerberger Rt.-nek. Az épületet finom plasztikájú tégla homlokzatok, gondosan megtervezett kert és intim belső teraszok jellemzik.

Uzsoki utcai kórház új manuális tömbje, Budapest, 2000. A kórházegyüttes magja az az 1893-ban épült zsidó leány árvaház, amit később kórházzá alakítottak és bővítettek. Az új tömb összhangban van a régi szecessziós főépülettel. A hozzáadott szárnyak tágas aulái révén érvényesül a tömbkórház előnye, ugyanakkor sértetlen maradt a lényeges emberi lépték.

Corinthia Grand Hotel Royal a Nagykörúton, Budapest 2002. Az 1992-ben bezárt hotel 1896-ban történt megnyitásakor Közép-Európa legnagyobb és legkorszerűbb szállodája volt. 1945-ben részben elpusztult, majd 1956-ban kiégett. Az eredeti tervhez visszatérő helyreállítás 376 szobát és 39 luxus lakosztályt eredményezett. Az épület ezen kívül kongresszusi helyiségeket és több éttermet kínál.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Munkái az epiteszforum.hu-n