Makassar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Makassar
Makassar címere
Makassar címere
Makassar zászlaja
Makassar zászlaja
Közigazgatás
Ország Indonézia
Tartomány Sulawesi Selatan (Dél-Celebesz)
Alapítás éve1607. november 9.
Körzethívószám 0411
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség1 338 663 fő (2010)
Földrajzi adatok
Tszf. magasság
  • 15
  • 20
m
Terület175,77 km²
IdőzónaUTC+8
Elhelyezkedése
Térkép
d. sz. 5° 09′ 43″, k. h. 119° 26′ 10″Koordináták: d. sz. 5° 09′ 43″, k. h. 119° 26′ 10″
Makassar weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Makassar témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Makassar város Indonéziában, Celebesz szigetének délnyugati részén. Sulawesi Selatan tartomány székhelye. Kelet-Indonézia legnagyobb városa, az ötödik legnagyobb lakossággal rendelkező város Jakarta, Surabaya, Bandung és Medan után. 1971-től 1999-ig a város az alkörzete neve után Ujung Padang-nak volt nevezve.

A város Celebesz szigetének a délnyugati részén fekszik, a Makasszári-szorosra nézve.

Lakossága 1,3 millió, elővárosokkal 2,2 millió fő volt 2010-ben.

Celebesz legnagyobb városa. Az ország egyik legnagyobb kikötője, ahol kávét, faárut, gumit, fűszereket stb. raknak hajókra. Fontos kereskedelmi és kulturális központ. Jelentős a hajógyártás.

Éghajlatát a délkeleti monszun határozza meg, október végétől májusig esős évszakkal. Az évi csapadékmennyiség kb. 3100 mm.[1] Az évi hőingadozás csekély.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Makassar című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Makassar című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.