Magyar Pálinka Lovagrend

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Magyar Pálinka Lovagrend Egyesületet (MPLE) a magyar pálinkaszakma szakemberei 2004-ben hozták létre.

Hivatalos honlapja szerint az MPLE fő célkitűzése, hogy a Magyarországon közfogyasztás céljából termelt minőségi pálinkákat megismertesse a világgal. Ennek során rendezvények szervezésével, támogatásával kíván hozzájárulni a pálinka előállításához, a magyarországi idegenforgalom fejlesztéséhez. Népszerűsíti a magyar gasztronómiát, öregbíti a magyar pálinkaelőállítás, -forgalmazás hírnevét, valamint a mérsékelt és kulturált italfogyasztást, s ennek megfelelően a minőségi italfogyasztás irányába befolyásolja a fogyasztói szokásokat.

Az egyesület feladata a pálinka szakmai érdekeinek képviselete, a pálinkák történelmi hagyományainak ápolása, a pálinka ismertségének növelése. A szervezet az ország ezeréves hagyományait kívánja megismertetni a mai kor emberével, s ezáltal méltó helyre emelni a magyarországi pálinkát.

Az MPLE tagjai lehetnek rendes tagok, tiszteletbeli tagok és vállalkozói tagok. Az egyesület legfőbb szerve a Közgyűlés, amely a rendes tagok összességéből áll. A Közgyűlést évente legalább egyszer kell összehívni, ennek helye általában a Gyulai Nemzetközi Kisüsti Pálinka Fesztivál minden év áprilisában.

Az MPLE látja el a védnöki feladatokat a Budapesten decemberenként megrendezett Pálinka Árkádia rendezvény fölött.

Külső hivatkozások[szerkesztés]