Nemzeti Filmintézet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Magyar Nemzeti Filmalap szócikkből átirányítva)
Nemzeti Filmintézet
A Nemzeti Filmintézet logója 2021-ben
A Nemzeti Filmintézet logója 2021-ben
Hivatalos névNemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Típus
JogelődMagyar Nemzeti Filmalap
Alapítva2019. december 16.
SzékhelyBudapest
Iparágfilmipar
Formazártkörűen működő részvénytársaság
LeányvállalataiMagyar Nemzeti Filmarchívum

Magyar cégjegyzékszám01-10-047056
A Nemzeti Filmintézet weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Nemzeti Filmintézet témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Névváltozatok
Időszak
Név
2011–2020Magyar Nemzeti Filmalap
2020–tólNemzeti Filmintézet

A Nemzeti Filmintézet (rövidítve: NFI), teljes nevén Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság, a Magyar Nemzeti Filmalap és a Médiamecenatúra program egyesüléséből alakult meg. A 2019. december 16-án kihirdetett CVI. törvény az Egyes törvényeknek a Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. létrehozásával összefüggő módosításáról tartalmazta a teljes magyar filmgyártás struktúrájának átalakulásához szükséges törvénymódosításokat.[1] Az új szabályozás lényege az volt, hogy létrehozását követően a Nemzeti Filmintézet felel a teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységért.

A fentiek szerint a 2011-ben alakult Magyar Nemzeti Filmalap[2] volt az NFI egyik elődje, mely egy olyan magyarországi állami szervezet volt, amely moziforgalmazásra szánt egész estés játékfilmek, dokumentumfilmek és animációs filmek fejlesztéséhez, gyártás-előkészítéséhez, gyártásához és terjesztéséhez (marketing) nyújtott támogatást. Emellett oktatási programján és eseményein keresztül a magyar filmszakmai közösség és a magyar filmipar fejlődését segítette elő.[3]

Szervezeti felépítése[szerkesztés]

Az Nemzeti Filmintézetet filmügyi kormánybiztos felügyeli, akit a kormány nevez ki határozatlan időre.

Filmügyi kormánybiztosok[szerkesztés]

Igazgatóságok[szerkesztés]

A Nemzeti Filmintézet igazgatóságain keresztül látja el feladatait. Az alább részletezett igazgatóságok rendszere leképezi a Nemzeti Filmintézet széleskörű működését, a támogatásoktól az NFI Stúdión keresztül egészen az oktatásig.[4]

Vezérigazgatóság[szerkesztés]

A Vezérigazgatóság segíti és támogatja a Vezérigazgató és a Vezérigazgató-helyettes(ek), továbbá az Igazgatóság és az NFI Felügyelő Bizottságának munkáját. Az NFI munkaszervezetét a Vezérigazgató irányítja, akinek munkáját a Vezérigazgató-helyettesek támogatják.

NFI Filmarchívum[szerkesztés]

Az 1957-ben alapított, 1992 óta közgyűjteményként működő Filmarchívum feladata a nemzeti filmvagyon őrzése, állagmegóvása, kutatása, restaurálása és közzététele. 2017. január elsejétől a Filmarchívum a Magyar Nemzeti Filmalap részeként, majd ezt követően, 2020. január elsejétől, a Nemzeti Filmintézet szervezetében folytatta tevékenységét.

NFI Filmlabor[szerkesztés]

A Filmlabor Magyarország legnagyobb múlttal rendelkező filmes utómunkastúdiója. Több mint 60 éve biztosít teljes körű utómunka szolgáltatást hazai és nemzetközi ügyfelei részére, harmonikusan ötvözve a hagyományos filmkidolgozást a digitális technológiával. Folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően a legmodernebb eszközökkel rendelkezik. Digitális szolgáltatásai között szerepel a helyszíni adatmentés, digitális muszterkészítés, fényelés, VFX, DCP-készítés. A Filmlabor a játékfilmek, TV-filmek és reklámprodukciók utómunkája mellett kiemelt tevékenységként végzi archív filmek felújítását.

NFI Stúdió[szerkesztés]

A szakterület a hazai és külföldi film és televíziós produkciók számára nyújt műterem és külső díszlet, valamint kellék-, jelmez-, fegyverbérleti szolgáltatást. Emellett irodahelyiségek bérbeadásával, illetve a budapesti és fóti telephelyek üzemeltetésével foglalkozik.

Filmszakmai Döntőbizottság[szerkesztés]

A Nemzeti Filmintézet öttagú Filmszakmai Döntőbizottságának feladata a Filmalap által kiírt támogatási pályázatok elbírálása. A bizottság tagjai kizárólag szakmai szempontok szerint hoznak döntéseket, amelyek közül az egyik legfontosabb, hogy egy adott produkció esetében az alkotói erő és a pénzügyi megvalósíthatóság találkozzon – a fesztivál- és közönségsiker érdekében.[5]

Tagok[szerkesztés]

Helyettes tag[szerkesztés]

Filmio[szerkesztés]

Az NFI 2020-ban egy saját VOD (video-on-demand) streaming szolgáltatást indított Filmio néven. A filmtár célja a közelmúlt magyar alkotásainak és a régmúlt felújított klasszikusainak a nagyközönség számára elérhetővé tétele. Az induláskor, 2020. november 19-én közel 160 alkotás vált elérhetővé, azóta az NFI heti két alkotással bővíti a kínálatot - az új feltöltések minden csütörtök 00:00-kor válnak elérhetővé.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Magyar Közlöny Online. www.kozlonyok.hu. (Hozzáférés: 2021. szeptember 8.)
  2. Megalakult a filmszakmai döntőbizottság - Cultura Magazin, 2011.10.10. (A Cultura Magazin cikke csak engedéllyel másolható.)
  3. http://mnf.hu/hu/filmalap
  4. Archivált másolat. [2021. január 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. december 31.)
  5. https://nfi.hu/hu/palyazatok/dontobizottsag
  6. Elindult a magyar Netflix, a FILMIO - Index.hu, 2020.11.19.