Mérens

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mérens
Mérens
Mérens
Származási hely Franciaország
VérmérsékletMelegvérű
SzínFekete, téli szőrzete rozsdabarna
TestfelépítésNyaka rövid, marja közepes nagyságú, háta hosszú erőteljes.
JellemzőkKemény, ellenálló, igénytelen, és az igen szélsőséges időjárást is könnyen elviseli
Marmagasság135–150 cm
FejformaFeje finom csontozatú, homlokán dús üstökkel.
EredetePrehisztorikus idők
ÉlettereMagas hegyi legelők
HasznosításaGazdasági, lovassportok
Jegyzet
Keleti, arab vérvonal befolyás

A Mérens pónilovat vagy más néven ariegeoist Franciaországban tenyésztették ki, a Pireneusok keleti felén. Nevét a Ariège folyóról kapta, hegyvidéki póniként is nevezik, mivel élettere a Franciaország és Spanyolország közötti magas hegyek völgyei. Tenyésztéskörzete csupán néhány falura korlátozódik, mint Perles, Castellet, Savignac, Vayehis, Orgeix. 1997-ben a SHERPA szövetség,[1] egy ajándék egy fiatal Mérenst adományozott Tony Blair brit miniszterelnöknek, a néhány évvel azelőtt nyaralt Ariège-ben.[2]

Története[szerkesztés]

A Tarascon környéki niauxi barlangrajzokon megtalálható a fajta őse a bronzkori vadló, amelyet egyesek a Camarguei-lóval, míg mások a mérenssel azonosítanak. Történész vélemények szerint ez a fajta szerepelt Julius Caesar Kommentárjaiban, melyet a gall háborúkról írt. (Julius Caesar: Commentarii de bello Gallico).[3] A fajta tenyésztése 1908-ban kezdődött komolyabb szinten. De törzskönyvezve csak 1947-től van. A középkorban használták katonai és gazdasági lónak, napjainkban a turisztikában játszik nagy szerepet, de fogatversenyeken és modern lovassportokban is részt vesz.

Jellemzői[szerkesztés]

A feje finom csontozatú, homlokát erős üstök védi a napsütés és az időjárás szélsőségeitől, sörénye és lábszőrzete dús. Nyaka rövid, a nyakoldal óriási felületű. A háta izmos, széles és középhosszú, alkalmassá tette a málhásló tevékenységre. Fara erőteljes jól izmolt, lábai erősek, patái kemények. Színe csak fekete, téli szőrzete vöröses színű, jegyek nagyon ritkán fordulnak elő rajtuk. Marmagassága minimum 135 cm. Mint a hegyi pónik többségénél, rá is jellemző, hogy gacsosak a lábai. Edzett, betegségeknek ellenálló fajta.

Hasznosítása[szerkesztés]

A zord körülményeket kiválóan viseli, a járhatatlan, jeges hegyi utakon is biztosan közlekedik. Olyan körülmények között is tud dolgozni, ahol más lovakat nem tudnak használni. Bányákban kocsihúzásra is alkalmazták. A mérens kapcsán elterjedt egy mondás a Pireneusokban, hogy "A ló eszi a hegyet, és a hegy eszi a lovat".

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. SHERPA szövetség
  2. 'Ariege.com- a mérens története'. [2009. december 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 17.)
  3. 'French breeds'. [2008. április 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 17.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  • lovas Lovasportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap