Lukuga (folyó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Lukuga-folyó szócikkből átirányítva)
Lukuga
Közigazgatás
Országok Kongói Demokratikus Köztársaság
Földrajzi adatok
Hossz350 km
Vízgyűjtő terület271 600 km²
ForrásTanganyika-tó
TorkolatLualaba
d. sz. 5° 39′ 33″, k. h. 26° 54′ 60″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Lukuga témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Lukuga-folyó a Kelet-Afrikai Tanganyika-tó egyetlen vízlevezető folyója, a Kongó jobb oldali mellékfolyója. A folyó teljes hosszában a Kongói Demokratikus Köztársaság területén folyik. Hossza 350 km.

A folyó a Tanganyika-tó nyugati partján fekvő Kalemie-nél (korábban Albertville) ágazik ki a tóból. Innen egy nyugati irányú hasadékban halad a Közép-afrikai hátságon keresztül, mely a Nagy-hasadékvölgy hegységeihez tartozik. A hasadékvölgyben fekszenek az Afrikai Nagy Tavak, melyeknek egyike a Tanganyika-tó. A Lukuga-folyó végül Kabalótól 40 km-re északra torkollik a Kongó felső főfolyásába a Lualabába. A folyó vízhozama nagy mértékben a Tanganyika-tó vízszintjétől függ. Átlagos vízhozama 200 m³/mp. A folyó vize ásványi sókban igen dús, ennek oka az, hogy a Tanganyika-tóba ömlő folyók sok ásványi anyagot hordanak a tóba, de a párolgás miatt ezek az ásványi sók a tóban maradnak. A Lualabához képest viszonylag alacsony vízhozama miatt a Lukuga-folyó vízének elhanyagolható hatása van a Lualaba vízkémiájára.

A kései pliocén/korai pleisztocén korban a Tanganyika-tó és a Kongó kapcsolata időszakos volt, a kapcsolat meglétét vagy megszakadását a nagy vízszintkülönbségek határozták meg.[1] Ez a periodikus elzáródás az újkorban is folytatódott. 1878 előtt a Lukuga-folyó víze a Tanganyika-tavat táplálta. Tektonikus mozgások és a tó vízszintéjének megemelkedése következtében áramlási iránya ellenkezőjére változott. Cameron 1874-ben teljesen száraznak találta a folyómedret.[1] A Tanganyika-tó legmagasabb ismert vízszintjét 1878 körül jegyezték fel, akkor a csatorna ismételten megnyílt és a tó vize a folyón keresztül a Kongó-medencébe ömlött, ahol áradást okozott.[2]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. a b Out of Tanganyika: Genesis, explosive speciation, key-innovations and phylogeography of the haplochromine cichlid fishes, Walter Salzburger, Tanja Mack, Erik Verheyen, Axel Meyer 2005.február.21.
  2. Lake Tanganyika as a hotspot of frehswater crab diversity, Saskia A.E. Marijnissen

Külső hivatkozások[szerkesztés]