Ludwig Franzius

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ludwig Franzius
Született1832[1][2][3]
Wittmund
Elhunyt1903 (70-71 évesen)[1][2][3]
Bréma
Állampolgárságanémet
Foglalkozása
A Wikimédia Commons tartalmaz Ludwig Franzius témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Franzius emlékműve Brémában

Ludwig Franzius (Wittmund, 1832. március 1.Bréma, 1903. június 23.) német vízügyi mérnök, a Weser szabályozási tervének kidolgozója és a brémai kikötők építtetője.

Élete és munkássága[szerkesztés]

Iskoláit Hannoverben végezte, majd a porosz állam szolgálatába szegődvén Németország északnyugati régiójának különböző helyein dolgozott. 1867-ben meghívták a berlini építészeti akadémiára, amelynek professzora lett. 1874-ben megpályázta és elnyerte Bréma város főépítészének hivatalát. 1875. április 1-jén hivatalba lépvén hozzálátott élete legnagyobb munkájához a Weser elfajult medrének szabályozásához. Franzius nagy energiával kezdett munkához. A hatékony szabályozás érdekében talajvizsgálatokat végzett, megmérte a víz által szállított hordalék mennyiségét. Két év adatgyűjtés után Franzius pályázatot íratott ki a szabályozási munkák kivitelezésére.

Az 1885-ben lezárult Weser-szabályozás közben kapta a felkérést, hogy tervezze meg a kor legnagyobb kikötőmedencéit Bréma északi külvárosában. Az Ő tervei alapján öltött formát a mai Europahafen. Munkáit számos elismeréssel honorálták.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 24.)
  2. a b Open Library (angol, spanyol, francia, német, cseh, horvát és telugu nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b NUKAT