Louis Antoine François Baillon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Louis Antoine François Baillon
(François Baillon)
Született 1778. január 20.
Montreuil
Elhunyt 1855. december 3. (77 évesen)
Abbeville
Állampolgársága francia
SzüleiEmmanuel Baillon
Foglalkozása

Louis Antoine François Baillon (Montreuil, 1778. január 20.Abbeville, 1855. december 3.) francia természettudós és gyűjtő. Zoológiai szakmunkákban nevének rövidítése: „Baillon”.

Élete[szerkesztés]

A természettudományok iránti érdeklődést apjától, Jean-François-Emmanuel Baillontól (1742–1801) örökölte, aki ügyvéd és a Francia Természettudományi Múzeum levelezője volt. 1798-ban kezdett dolgozni a párizsi Jardin des Plantes munkatársaként, amely állás apja halála után szállt rá. Később Abbeville-ben telepedett le, és apjához hasonlóan a kor neves természetkutatóival (például Bonellivel, Saint-Hilaire-rel and Prince Maximilian of Wied-Neuwieddel) való levelezése tette ismertté a nevét.[1]

Pályája során tovább gyarapította és fejlesztette azt a madártani gyűjteményt, amit még apja alapozott meg, és a nagysága idővel már mintegy 6000 példányra rúgott. Baillon gyűjteményét jelenleg a La Châtre-i George Sand Múzeum őrzi; a kollekció a Franciaországban gyűjtött madarakon felül egzotikus példányokat is tartalmaz, amelyeket olyan francia utazók gyűjtöttek, mint Jacques Labillardière vagy Jules Dumont d'Urville.[1] Nevezetes volt a cetfélék csontvázaiból összeállított gyűjteménye is. Monográfiát állított össze Abbeville állatvilágáról, Catalogue des mammifères, oiseaux, reptiles, poissons et mollusques testacés marins observés dans l'arrondissement d'Abbeville[2] címmel. Abbeville-ben is hunyt el, néhány héttel 78. születésnapja előtt.

Nevét őrzi többek között a törpevízicsibe és az Audubon-halfarkas angol neve (Baillon's Crake, illetve Baillon's Shearwater), valamint a sáfránytukán tudományos neve (Baillonius bailloni).[1]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Louis Antoine François Baillon című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  1. a b c Musée George-Sand et de la Vallée noire Collections ornithologiques
  2. Google Books Catalogue des mammifères, oiseaux, etc.