Londoni sörözön

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Londoni sörözön
A Toten Hall ház a Tottenham Court Roadon (1813)
A Toten Hall ház a Tottenham Court Roadon (1813)
Dátum1814. október 17.
Londoni sörözön (London)
Londoni sörözön
Londoni sörözön
Pozíció London térképén
é. sz. 51° 30′ 60″, ny. h. 0° 07′ 48″Koordináták: é. sz. 51° 30′ 60″, ny. h. 0° 07′ 48″
SablonWikidataSegítség

A londoni sörözön 1814. október 17-én történt London St. Giles egyházközségének területén. A Meux and Company Brewery nevű sörfőzde Tottenham Court Road-i(wd) üzemében egy több mint 135 000 birodalmi gallonos (kb. 610 000 literes) tartály fala megrepedt. A bekövetkező dominóhatásnak több más tartály sem tudott ellenállni, és végeredményként több mint 323 000 birodalmi gallon (kb. 1 470 000 liter) sör szabadult ki és öntötte el a környéket. A sörözön lerombolt két házat és porrá zúzta a Tavistock Arms Pub falát, ahol a kocsma tizenéves alkalmazottja, Eleanor Cooper a törmelék alá szorulva lelte halálát. A sör percek alatt elárasztotta a közeli George Streetet és New Streetet, megölve egy teázó anyát és lányát, és áthömpölyögve egy teremnyi virrasztásra gyülekező emberen.

Következmények[szerkesztés]

A sörfőzde St. Giles nyomornegyedének szegényházai és bérkaszárnyái között terült el, ahol sok család élt a sör által gyorsan elborított alagsori helyiségekben. Legalább nyolc ember fulladt a sörbe vagy halt meg más sérülések következtében; a sebesültek száma ismeretlen.

Az üzemet bíróság elé citálták a baleset miatt, de a bíró és az esküdtszék isteni beavatkozásnak nyilvánította a katasztrófát, és nem állapított meg emberi felelősséget.[1] Habár az ítélet kapcsán beszéltek korrupcióról, senki nem terelte hivatalos útra az ügyet. A cég számára így is nehézséget okoztak az anyagi következmények; jelentősen visszaestek az eladásai, ráadásul az illetéket már előre megfizette a sörre. Sikeresen folyamodott a parlamenthez az illeték visszatérítéséért, így aztán folytatni tudta működését.

A sörfőzdét 1922-ben rombolták le, és néhány évvel később a Dominion Theatre(wd) foglalta el területének egy részét.

Halálos áldozatok[szerkesztés]

Név[2] Életkor
Ann Saville 53
Eleanor Cooper 15-16
Hannah Bamfield 4
Catherine Butler 63
Elizabeth Smith 27
Mary Mulvey 30
Thomas Mulvey 3
Sean Duggins 29

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az isteni beavatkozás (Act of God) az angolszász jogrendszer terminusa az emberi okokon felül álló eseményekre, pl. természeti katasztrófákra. Ld. Act of God (angolul).
  2. http://www.timesonline.co.uk/tol/emailArticleViewer.arc?articleId=ARCHIVE-The_Times-1814-10-19-03-008,ARCHIVE-The_Times-1814-10-19-03 The Times (London), 1814. október 19.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a London Beer Flood című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.