Lido di Venezia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lido di Venezia
OrszágOlaszország
Népesség
Teljes népesség14 481 fő (2017)
Terület4,0 km²
Hosszúság11 km
Szélesség1,5 km
Tengerszint feletti magasság3,0 m
Elhelyezkedése
Lido di Venezia (Velencei-lagúna)
Lido di Venezia
Lido di Venezia
Pozíció Velencei-lagúna térképén
é. sz. 45° 23′, k. h. 12° 21′Koordináták: é. sz. 45° 23′, k. h. 12° 21′
A Wikimédia Commons tartalmaz Lido di Venezia témájú médiaállományokat.
A Velencei lagúna szigetei

Lido di Venezia vagy egyszerűen a Lido (velencei nyelven Lido de Venesia) a legnagyobb, kb. 12 km hosszan elnyúló sziget Velence partja előtt, a Porto di Lido és a Porto Malamocco bejárata között kb. 18 000 lakossal. Közigazgatásilag a város részét alkotja, Lido - Pellestrina (municipalità) körzet egyik fele. Pellestrina mellett a másik olyan sziget a Velencei-lagúnában, melyen közúti közlekedés zajlik.

Nevét a világon számos fürdőhely átvette. A XX. század elején Európa divatos fürdőhelyeként ismerték. E szigeten lakott Thomas Mann Halál Velencében című regényének hőse.

A Lido előtt helyezkedik el Velence régi védőgátjának, a murazzinak egy része, mely itt a Ca' Biancától kezdődően a Piazzale del Casinòig 5 km-es szakaszon védte a várost.

A sziget északi része: Lido[szerkesztés]

Története[szerkesztés]

1857-ben alapították első fürdőjét, mely 80 méter hosszan a tengerbe nyúló cölöpökön nyugvó építmény volt. 1888-ban a Lido strandján felállították az első faházakat, amely idevonzotta Európából az üdülővendégeket, s a Lidónak híre kelt a kontinensen. 1932-ben a Lidón rendezték a Biennálé által megtartott Mostra del Cinema nevű filmfesztivált.

Nevezetességei[szerkesztés]

A Lido Velencéből csak vaporettokon és kompon közelíthető meg. A kikötőhely a Santa Maria Elisabetta tere, melyről jobb és bal oldalon a parton a két parti sétány fekszik. A Lungomare D’Annunzio illetve a Lungomare Marconi. Fő közlekedési útvonala a Gran Viale Santa Maria, mely a tértől a Piazza Bucintóig a sétányokra merőlegesen halad.

A Lungomare Marconi tengerparti sétány partján luxusszállók, villák sora épült ki. A part közvetlenül a sétálóutca mellett homokos, lassan mélyülő strandokkal fogadja a pihenőket. A strandok nagy része a hotelekhez tartozó magántulajdon. Látnivalói:

 • Grand Hotel des Bains: építése óta szálloda, ebben lakott a Halál Velencében történetének főszereplője.
 • Casinò: 1936-38 között épült patinás szórakozóhely, emelte Miozzi és Quagliata.
 • Filmpalota (Velence) vagy (Palazzo del Cinema): a Casinò mellett szintén 1936-38 között épült, emelte Miozzi és Quagliata, nyári időszakban nemzetközi filmfesztiválok színhelye.
 • Excelsior Palace Hotel: 1898-1908 között született Giovanni Sardini tervei szerint. Kikötőjét a Casino hajói is használják.

Észak felé a Lungomare D’Annunzio vezet a kórház, majd a magánrepülőtér irányába. Nevezetességek a környéken:

 • San Nicoló al Lido kolostor és templom: 1044-ben alapított intézmény, melynek mai épülete XVI. századból származik. A dózsék stratégiai helyzete miatt itt fogadták a külföldi látogatókat.
 • Palazetto del Consiglio dei Dieci: 1520-ban emelt palota, közvetlenül a templom mellett magasodik egy XIV. századi épület helyén.
 • Quattro Fontane erőd
 • Zsidó temető : 1368-ban alapítottak itt először sírkertet az izraelita közösségnek, mely a XVIII. századig működött.
 • Angol protestáns temető: 1684-1810 között működött itt, de végül 1930-ban a sírok átkerültek a San Michele-szigetre. Ma már a reptér meghosszabbítása van helyén.

A sziget déli része: Malomocco és Alberoni[szerkesztés]

Malamocco[szerkesztés]

Nyugodt kis halásztelepülés a sziget déli részén. Épített öröksége:

 • Santa Maria Assunta: plébániatemplom a XII. századból;
 • Palazzo del Podestà: XV. századi gótikus palota;
 • erőd.

Alberoni[szerkesztés]

12 km hosszú stranddal rendelkező üdülőhely Lido di Venzia szigetén a Porto di Malomocco irányában. Egyik érdekessége az Alberoni-Golf Club.

Források[szerkesztés]

 • Alta Macadam: Velence (Kék útikönyvek, Corvina., 1994) ISBN 963-13-3888-6
 • Fajth Tibor: Itália (Panoráma útikönyvek, Athenaeum Nyomda, Bp. 1980) ISBN 963-243-235-5
 • Wolfgang Thoma: Velence (Polyglott útikönyvek, Pegazus Rt. 1990)
 • Velence (Velencei kiadás magyarul)
 • Venedig (Storti Edizioni, Mestre 1993.)
 • Venedig und seine Umgebung (kiad. Azienda di Promozione Turistica di Venezia, szöveg: Ileana Chiappiani, franco Cristinelli, Gianni Formenton)

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lido di Venezia című olasz Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Lido di Venezia
A Wikimédia Commons tartalmaz Lido di Venezia témájú médiaállományokat.