Lewin Jakab

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Lewin Jakab
Született 1828.
Pest
Elhunyt 1884. július 30.
Budapest
Nemzetisége magyar
Foglalkozása közgazdász,
statisztikus,
kereskedelmi akadémiai igazgató

Lewin Jakab (Pest, 1828. – Budapest, 1884. július 30.) közgazdász, statisztikus, kereskedelmi akadémiai igazgató.

Életrajz[szerkesztés]

Tanulmányait a pesti és a bécsi műegyetemen végezte. 1848-ban több társával vizsgálati fogságot szenvedett. 1849-ben folytathatta tanulását és különösen a matematikára adta magát; tanulmányainak végeztével nevelősködött, majd a kereskedelmi számtan tanára lett a bécsi kereskedelmi akadémián. 1871-ben a budapesti kereskedelmi akadémia igazgatói állására hívták meg és augusztus 1-jén foglalta el uj hivatalát. Az intézet tantervét módosítván, az előkészítő osztályt megszüntette s a kereskedelmi akadémia tanítási anyagát kibővítve, négy évfolyamra osztotta be. A tanári állásokat rendszeresítette s 1874-ben a vezérlőbizottság és az alapító testületek áldozatkészsége mellett tanári nyugdíj-alapot létesített. Négy éves tanfolyama azonban csak hét évig állott fenn; 1878-tól kezdve az osztályok számát ismét háromra kellett leszállítani. A vasúti tanfolyam, a keleti nyelveké, a középiskolát végzettek egyéves szaktanfolyama, mind neki köszönik létüket, végre az ő érdeme, hogy az intézet nyelve teljesen magyarrá lett. 1872-ben a magyar királyi reáltanszaki tanárvizsgáló bizottság tagja. 1873-ban a bécsi világkiállítás XXVI. csoportjában a nemzeti biráló bizottság póttagja, 1875-ben a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara levelező tagja lett. Ő felsége 1876-ban a Novaa-expedicióról megjelent tudományos munkálatban való közreműködéseért legmagasabb elismerésének nyilvánításával, 1878-ban pedig a kereskedelem és kereskedelmi szaktudományok előmozdítása körül szerzett érdemeiért a Ferenc József-rend lovagkeresztjével tüntette ki. Elhunyt 1884. július 30-án, örök nyugalomra helyezték 1884. augusztus 1-jén délután a Kerespesi úti temetőben.

Cikke az Orsz. Középiskolai Tanáregylet Közlönyében (IX. 1875-76. Az idomszámok egyszerű tárgyalásáról.).

Munkái[szerkesztés]

  • Lexikographisch geordnete Uebersicht der im Weltverkehr wichtigsten Münzen, Maasse und Gewichte. Wien ...
  • Neue Aflösung des Pothenot'schen Problems und Beweis des Lehmann'schen Satzes über dasselbe. Wien, 1866. (Különny. a Zeitschrift des österr. Ingenieur- und Architekten-Vereins-ből).
  • A rokkantak nyugdíja és házassági hozományának biztosításáról. Értekezlet. pest, 1872.
  • Vázlatos megjegyzések a politikai számtanhoz. Bpest, 1875.
  • Az iskolai takarékpénztár és a paedagogia. Megtoldva az iskolai takarékpénztár legczélszerűbb kezeléséről szóló utasítással. U. ott, 1876.
  • Jelentés a halandósági táblák kiszámítása érdekében a statisztika részéről teljesítendő követelések iránt. U. ott, 1876. (A 4-6. sz. munkák különnyomatok a budapesti kereskedelmi akadémia Jelentéseiből.)

Források[szerkesztés]