Lesmahagow

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lesmahagow
Közigazgatás
Ország Egyesült Királyság
Körzethívószám01555
Népesség
Teljes népesség4350 fő (2016)
Földrajzi adatok
IdőzónaUTC±00:00
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 55° 38′ 17″, ny. h. 3° 53′ 13″Koordináták: é. sz. 55° 38′ 17″, ny. h. 3° 53′ 13″
A Wikimédia Commons tartalmaz Lesmahagow témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Lesmahagow kisváros Skóciában, kb. 30 kilométerre Glasgowtól. Lakosságát 2020-ban 4300-ra becsülték.[1]

Vallás[szerkesztés]

A városnak három keresztény gyülekezete van, nevezetesen a Lesmahagow Old Parish Church of the Church of Scotland és az Abbeygreen Church of the Free Church of Scotland, valamint egy evangélikus gyülekezet, a Hope Hall a főutcán. A római katolikus lakosokat a Szűzanya-templom és a St John's-templom szolgálja ki a szomszédos Blackwood faluban, amely 5 km-re van. A bencés szerzetesek által 1144-ben alapított lesmahagow-i kolostor már nem áll, de alapjait 1978-ban ásták ki, és a Templom tér melletti régi plébániatemplom mellett található.[forrás?] A Krisna-tudat Nemzetközi Társaságának skót ága Lesmahagowból működik.[2]

Híres emberek, akik itt születtek[szerkesztés]

  • Alexander Cairncross, Sir Alexander Kirkland "Alec" Cairncross KCMG FBA FRSE, 1911-ben született Lesmahagow-ban. Vezető brit közgazdász. Az alkalmazott közgazdaságtan professzora a Glasgow-i Egyetemen, a brit kormány gazdasági tanácsadója, a kormányzati gazdasági szolgálat vezetője, az oxfordi St Peter's College mestere, a Glasgow-i Egyetem kancellárja.
  • John Cairncross 1913-ban született Lesmahagow-ban, és Alexander Cairncross testvére. Köztisztviselő, hírszerző tiszt és kém a második világháborúban. 1951-ben beismerte, hogy a Szovjetunió javára kémkedett. Az "ötödik ember" a Cambridge Five-ban (Guy Burgess, Donald Maclean, Kim Philby és Anthony Blunt mellett). Önéletrajza, The Enigma Spy 1997-ben jelent meg.
  • David Finnie (1896–1986) okleveles könyvelő a londoni Finnie & Co.-nál, később egyesülések révén BDO Stoy Hayward lett.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Team, National Records of Scotland Web: National Records of Scotland (english nyelven). National Records of Scotland, 2013. május 31. (Hozzáférés: 2022. december 13.)
  2. ISKCON Scotland | Caring for people and the planet (brit angol nyelven). (Hozzáférés: 2022. december 13.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lesmahagow című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.