Törvényi meghatározás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Legáldefiníció szócikkből átirányítva)
A törvényi meghatározás (más néven legáldefiníció) a jogirodalomban használt kifejezés azokra a fogalommeghatározásokra, amelyeket törvény vagy más jogszabály tartalmaz. :Előfordulhat önállóan (szokásos elnevezése a jogszabályokban: értelmező rendelkezés(ek)) vagy valamely jogszabályi rendelkezésbe ágyazva. Célja a jogalkalmazás, ezen belül a jogértelmezés segítése.

Funkciója[szerkesztés]

A jogi fogalmak értelme számos esetben eltér ugyanezen szavak vagy kifejezések köznyelvi értelmétől. Időnként az is előfordul, hogy azonos szót vagy kifejezést különböző jogterületre vonatkozó jogszabályok eltérően értelmeznek. (Eltér például a közeli hozzátartozó fogalma a magyar Polgári Törvénykönyvben és a Munka Törvénykönyvében).

Az értelmező rendelkezések felépítése[szerkesztés]

A jogszabályban foglalt értelmező rendelkezések tipikus megfogalmazása: "

"E törvény alkalmazásában" vagy "a 30. § alkalmazásában" vagy "a 30. § (1) bekezdése alkalmazásában".

Törvényi meghatározások a Wikipédiában[szerkesztés]

Tekintettel arra, hogy a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1. § (4) bekezdése szerint "Nem tartoznak e törvény védelme alá a jogszabályok, az állami irányítás egyéb jogi eszközei, a bírósági vagy hatósági határozatok, a hatósági vagy más hivatalos közlemények és az ügyiratok, valamint a jogszabállyal kötelezővé tett szabványok és más hasonló rendelkezések.", nincs jogi akadálya annak, hogy a törvényi meghatározások a Wikipédiában szó szerint vagy értelemszerű szerkesztésben szerepeljenek.

Források[szerkesztés]