Lahojszk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koordináták: é. sz. 54° 12′ 08″, k. h. 27° 51′ 30″

Lahojszk címere
A Tiskevics-kastély romjai

Lahojszk (Лагойск, oroszul Логойск) város Fehéroroszország Minszki területének északi részén, a Lahojszki járás székhelye. A Minszki-hátság dombvidékén, Minszktől 35 km-re északkeletre, a Gajna-folyó partján fekszik. 2005-ben 10,1 ezer lakosa volt.

Történelem[szerkesztés]

Lahojszk régi város, már a 11. században létezett, a középkorban itt haladt át a Minszket Polockkal összekötő kereskedelmi főútvonal. A régi települést 1505-ben a tatárok; az Északi háború (1700-1721) során pedig a svédek pusztították el. 1793-ban Oroszországhoz csatolták, a 19. század elején a Tiskevics-család kastélyt épített itt hatalmas parkkal. 1837-ben szövőmanufaktúrát alapítottak itt, amelynek fáépülete ma is áll. 1941. június 27.1944. július 2. között német megszállás alatt volt és súlyos károkat szenvedett.

A déli városrész látképe

Gazdaság[szerkesztés]

A Szt. Miklós-templom

Legfontosabb gazdasági ága a fafeldolgozás, de gép- és élelmiszeripara (tejfeldolgozás, kenyérgyár) is van. Számos lakosa ingázik Minszk üzemeibe. A környező dombvidéken épült síterepek révén a belföldi idegenforgalom egyik fontos célpontja. Lahojszk nyugati oldala mellett halad el a Minszk-Polack közötti, észak-déli M3-as főút, melyről itt ágazik le a kelet-nyugati irányú P63-as út. A P59-es út Szmaljavicsi (32 km) felé teremt összeköttetést.

Nevezetességek[szerkesztés]

Az 1819-ben épült Tiskevics-kastély a második világháború idején csaknem teljesen elpusztult, csak néhány falmaradvány maradt fenn belőle. A Szt. Miklós-templom 1845-ben, a Szt. Kázmér-templom 1999-ben épült. Főterén (mely egykor piactér volt) áll a járási tanács épülete előtt áll Karl Marx és Lenin egész alakos szobra.

Testvérváros[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Lahojszk témájú médiaállományokat.