La conversione e morte di San Guglielmo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
La conversione e morte di San Guglielmo
Az 1731-es partitúra első oldala
Az 1731-es partitúra első oldala
Eredeti nyelv olasz
AlapműLaurentius Surius
Zene Giovanni Battista Pergolesi
Szövegkönyv Ignazio Maria Mancini
Főbb bemutatók 1731
Sant'Aniello a Caponapoli
A Wikimédia Commons tartalmaz La conversione e morte di San Guglielmo témájú médiaállományokat.

La conversione e morte di San Guglielmo három felvonásos szakrális zenés dráma (Dramma Sacro) Giovanni Battista Pergolesi olasz zeneszerző munkája. A librettót Ignazio Maria Mancini írta Laurentius Surius X. Szent Vilmos aquitániai herceg életéről szóló elbeszélése alapján. Ez volt Pergolesi első operája. A bemutatójára 1731 nyarán került sor a nápolyi Sant'Aniello a Caponapoli kolostorban.

Keletkezése[szerkesztés]

1731-ben Pergolesi közeledett tanulmányai befejezéséhez a Poveri di Gesú Cristo konzervatóriumban. Ekkorra már sikerült nevet szereznie magának, egyházi intézményekben, szalonokban adott elő eleinte énekesként, később hegedűművészként, költségeit az így befolyt összegből fedezte. 1729 és 1730 között egy zenei együttes első hegedűse volt, és gyakran dolgozott az oratoriánusok számára.

Az iskola befejezését követően az első komoly felkérést szintén az oratoriánus rendtől kapta. „A főnix a máglyán avagy Szent József halála” című oratóriumát 1731. március 19-én mutatták be a rend templomának, a mai Girolamininek az átriumában. A következő nyáron felkérték, hogy tanulmányait befejezendő gyakorlatként zenésítse meg Ignazio Mancini Li prodigi della divina grazia nella conversione e morte di san Guglielmo duca d’Aquitania című drámáját. A bemutatóra a Sant'Agnello Maggiore kolostorában került bemutatásra. A librettó szerzője Ignazio Maria Mancini volt, „aki az Accademia degli Arcadi tagjaként Echione Cinerario néven merült el a költői bűnökben”. A közönséget az oratoriánusokhoz bejáratos személyek, azaz „Nápoly krémje” alkotta. Az előadást látva két nápolyi főnemes támogatásáról biztosította a „kis tanárt”, és megnyitotta előtte a San Bartolomeo színház kapuit, mely akkoriban Nápoly egyik legnépszerűbb és legfontosabb színháza volt. Itt kapta meg felkérését első opera seriájának (La Salustia) megírására.

Műfaja[szerkesztés]

Librettója és felépítése[szerkesztés]

Zenéje[szerkesztés]

Szereplői[szerkesztés]

Szerep Hangfekvés
San Guglielmo (Szent Vilmos) szoprán
San Bernardo (Szent Bernát) szoprán
Cuòsemo basszus
L'angelo (az angyal) szoprán
Il demonio (a démon) basszus
Padre Arsenio (Arsenio atya) szoprán
Alberto szoprán

Cselekménye[szerkesztés]

Felvételek[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a La conversione e morte di San Guglielmo című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.