LLM

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A posztgraduális képzést (mesterfokozatot eredményező jogászképzésre épülő szakirányú továbbképzés) végzett jogászok, akik szakjogászként oklevelet szereztek, vagy akik az európai és nemzetközi üzleti jog, a kodifikátor és az összehasonlító állam- és jogtudományok mesterképzési szakon vagy a mesterfokozatot eredményező jogászképzésre épülő szakirányú továbbképzésben oklevelet szereztek, a “Master of Law” vagy "Legum Magister" cím használatára jogosultak, melyet LL. M.-ként (vagy LLM-ként) rövidítenek.

LL.M. programok külföldön[szerkesztés]

Több LL. M. program közül választhatunk az általánostól a speciálisig. Utóbbiak a legkeresettebbek, pl.: adójogi, versenyjogi (pl. King’s College Londonban, Nagy Britanniában), európai jogi (pl.: LL. M. Eur., Saarbrückenben az Europa-Institut szervezésében Németországban)

Általában az LL. M. programon való részvételhez a jelentkezőnek jogi diplomával kell rendelkeznie, azonban néhány LL. M. programon nem alapvető követelmény a jogi diploma, hanem más területen szerzett diplomát is elfogadnak.

A cím használata Magyarországon[szerkesztés]

Az Nftv. 52. § (6) bekezdése alapján a mesterfokozatot eredményező jogászképzésre épülő szakirányú továbbképzésben oklevelet szerzettek a „Legum Magister” vagy „Master of Laws” (rövidítve: LL. M.) cím használatára jogosultak.

Az Nftv. 116. § (5) bekezdése alapján a mesterfokozatot eredményező jogászképzésre épülő szakirányú továbbképzésben szakjogászként oklevelet szerzettek - az oklevél kiállításának időpontjától függetlenül az LL. M. cím használatára jogosultak abban az esetben is, ha az oklevél kiállítására, illetve a képzés megkezdésére 2015. szeptember 1-jét megelőzően került sor.[1]

Az ELTE ÁJK Jogi Továbbképző Intézete – korábban az ELTE Jogi Továbbképző Intézete, még korábban a Jogi Továbbképző Intézet –, valamint a PPKE Deák Ferenc Intézete által kiállított szakjogászi végzettséget igazoló szakirányú továbbképzési oklevelei mesterfokozatot eredményező jogászképzésre épülő szakirányú továbbképzésben szakjogászként szerzett oklevélnek minősülnek.

LL.M. cím használatára jogosult minden jogász, aki az alábbi szakirányú továbbképzés valamelyikén végzett (függetlenül a képzése megkezdésének illetve befejezésének időpontjától):

Adatbiztonsági és adatvédelmi szakjogász
Adójogi szakjogász
Angol jogi szakfordító szakjogász
Befektetési, vállalatfinanszírozási, tőzsdei
szakjogász
Bank szakjogász
Biztosítási szakjogász
Családjogi szakjogász
Egészségügyi szakjogász
Európa jogi szakjogász
Európai üzleti szakjogász
European Business Law
Fizetésképtelenségi (csődjogi) szakjogász
Gazdasági jogi szakjogász
Gazdasági büntetőjogi szakjogász
Infokommunikációs szakjogász
Ingatlanforgalmi szakjogász
Iparjogvédelmi és szerzői jogi szakjogász
Kereskedelmi jogi szakjogász
Környezetvédelmi szakjogász
Közbeszerzési szakjogász
Közlekedési szakjogász
Kriminalisztikai szakjogász
Külkereskedelmi szakjogász
Médiajogi szakjogász
Mezőgazdasági szakjogász
Munkajogi szakjogász
Pénzügyi jogi szakjogász
Sportjogi szakjogász
Szabályozási (kodifikátor) szakjogász
Társasági jogi szakjogász
Társasági jogi és cégjogi szakjogász
Tőkepiaci és bank szakjogász
Végrehajtási jogi szakjogász

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2018. június 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. június 11.)

Források[szerkesztés]