Lövői Zenekar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Lövői zenekar a Győr-Moson-Sopron megyei Lövőn élő fiatalok népzenekara, 2010 óta zenélnek ebben a felállásban. Fellépnek táncházakban, népzenei fesztiválokon, s táncegyüttesek zenei kíséretét adják.

Története[szerkesztés]

A tagok zenei tanulmányaikat 2003-ban a lövői iskolában kezdték el Fajkusz Attila vezetésével, a Fajkusz Banda népzenei együttes tagjával. A zenekar mára a Sopron Táncegyüttes és utánpótlás csoportjainak állandó zenekari kísérőjévé vált, de kísérték már a csornai Pántlika- és a nagycenki Hársfa Néptáncegyüttest is. Rendszeres fellépők az évente megrendezésre kerülő nagycenki Hársfa fesztiválon, a sopronkövesdi Kövirózsa bálon és a soproni Szent Iván Folk Festen.

2010. május elején a soproni Pendelyes Táncegyüttessel a lengyelországi Zoryban rendezett fesztiválon szerepeltek.[1] 2010 nyarán a Pántlika Néptáncegyüttessel a franciaországi Bouxwiller-ben[2] vettek részt egy nemzetközi néptáncfesztiválon, majd Lövő testvértelepülésén, a lengyelországi Lelówban léptek fel. 2011-ben a Kiscsőszi Pajtafesztiválon Marcaliban és a Sziget fesztiválon is szerepeltek. Erdélyben először Marosvásárhelyen jártak, másodszor Dicsőszentmártonban a Kis-Küküllő menti fesztiválon vettek részt, 2013 októberében pedig Medgyesen léptek fel a Szeben Megyei Magyar Napok című rendezvényen.

10 éves fennállásuk alkalmából 2013. szeptember 15-én tartották meg jubileumi műsorukat a Soproni Táncegyüttes, a Fajkusz Banda, a Soproni Kisbanda, a Lövői Női Kar, a Völcseji Népdalkör, Marázné Németh Nikolett és Salamon Katalin vendégszereplésével.

Tagok[szerkesztés]

  • Tóth Nóra – hegedű
  • Megyeri Enikő – hegedű
  • Galavics Dóra – brácsa
  • Rákóczi Barnabás – nagybőgő

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Naptár – Eseménylista: 2010 május 06 at 1200 - Utazás Zoryba. pendelyes.hu (Hozzáférés: 2014. július 31.) (php) arch
  2. A Pántlika Franciaországban. kisalfold.hu (Kisalföld Online) (2010. augusztus 5.) (Hozzáférés: 2014. július 31.) arch

Források[szerkesztés]

A Lövői zenekar bemutatkozása Lövő község honlapján