Kék-barlang (Biševo)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kék-barlang (Modra špilja)
A Kék-barlang
A Kék-barlang
Hossz24 m
Mélység12 m
Magasság15 m
Függőleges kiterjedés27 m
Tengerszint feletti magasság0 m
Ország Horvátország
Földrajzi tájBiševo
Elhelyezkedése
Kék-barlang (Horvátország)
Kék-barlang
Kék-barlang
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 42° 58′ 49″, k. h. 16° 01′ 17″Koordináták: é. sz. 42° 58′ 49″, k. h. 16° 01′ 17″
A Wikimédia Commons tartalmaz Kék-barlang témájú médiaállományokat.

A Kék-barlang (horvátul: Modra špilja) egy barlang Horvátországban, Biševo szigetén.

Leírása[szerkesztés]

A barlang Biševo szigetének keleti partján, a Balun-öbölben található. Teljes hossza 24 m. A barlangot hullámoknak a meredek partra gyakorolt hosszú ideig tartó erőhatása alakította ki. Két csarnokból áll, melyek részben a tenger alatt vannak. A tengerszint alatti természetes nyíláson a napfény dél körül behatol az alján lévő fehér sziklákig, onnan visszaverődik, és kék fénnyel világítja meg a barlangot, a tengerben lévő tárgyak pedig ezüstösen csillognak. Ezért a barlang meglátogatásának ideális ideje az évszaktól függően 11 és 12 óra között van.

A barlangot Eugen Ransonnet-Villez osztrák diplomata és természettudós tette közkinccsé, aki 1884-ben dinamittal nyitotta meg a második bejáratot, amelyen keresztül egy csónak evezők nélkül haladhatott át. Azelőtt csak a víz alól lehetett megközelíteni. A barlang kis mélysége és a víz alatti hasadék miatt kiválóan alkalmas búvárkodására. 1951 óta geomorfológiai természeti emlékként védett.

A barlang évente több mint 10 ezer látogatót fogad. A turistahajók gyakran meglátogatják a sziget másik hasonló barlangját, a Zöld-barlangot is, amely nagyobb méretű és a fényhatások miatt smaragdzöldnek tűnik.

Források[szerkesztés]

Hrvatska enciklopedija – Modra špilja (horvátul)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Modra špilja című horvát Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.