Kronométer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A kronométer nagy pontosságú óra, ami az óra és a percek mellett a másodpercek kijelzésére folyamatosan alkalmas.

Története[szerkesztés]

A „kronométer” kifejezést első ízben Jeremy Thacker használta 1714-ben Angliában a saját maga szerkesztette órára, ami vákuumban működött.

A „kronométer” kezdetben tengerészeti kronométer volt, amivel a hajósok a hajó földrajzi hosszúságát meg tudták határozni (a földrajzi szélességet egyszerűbb volt megállapítani a Nap magasságának megfigyelésével). A tengerészeti kronométert John Harrison órásmester találta fel 1730-ban 40-évnyi kitartó munkával. Ezután, majdnem 250 éven keresztül a tengerészeti kronométer volt a hajók legfontosabb helymeghatározási eszköze (a 20. század végéig, amikor megjelent a GPS).

Fajtái[szerkesztés]

Certifikált kronométer[szerkesztés]

Öt svájci órakészítő kanton (Bern, Genf, Neuchâtel, Solothurn és Vaud) és a svájci óraipari szövetség által 1973-ban létrehozott szervezet, a Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres - COSC laboratóriumaiban bevizsgált és tanúsított óra számít certifikált kronométernek. Ezt megelőzően a 19. századtól kezdve a svájci óragyártók egymástól függetlenül vizsgálták be saját óráikat a saját telephelyükön.

Tengerészeti kronométer[szerkesztés]

A tengerészeti kronométer olyan óra, ami elég pontos ahhoz, hogy a földrajzi hosszúság meghatározható legyen az alkalmazásával. A tengerészeti kronométerre az igény már a 15. században felmerült, de csak a 18. században sikerült megvalósítani.

Obszervatóriumi kronométer[szerkesztés]

Csillagászati obszervatórium által pontosság szempontjából bevizsgált és igazolt óra.

Egyéb órák[szerkesztés]

Egy óra lehet „kronométer” pontosságú akkor is, ha nem rendelkezik a COSC által kiadott tanúsítvánnyal. Ezek közé tartoznak például a rádióvezérelt órák, amik atomórák által kisugárzott rádiójelek alapján mutatják a pontos időt, ami legalább századmásodperc pontosságú.

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]