Korál zsinagóga (Vilnius)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Korál zsinagóga
TelepülésVilnius
Ország Litvánia
Vallászsidó vallás
Építési adatok
Stílus
Építés befejezése1903
Elhelyezkedése
Korál zsinagóga (Litvánia)
Korál zsinagóga
Korál zsinagóga
Pozíció Litvánia térképén
é. sz. 54° 40′ 34″, k. h. 25° 16′ 53″Koordináták: é. sz. 54° 40′ 34″, k. h. 25° 16′ 53″
A Korál zsinagóga hivatalos honlapja
A Wikimédia Commons tartalmaz Korál zsinagóga témájú médiaállományokat.
Jiddis zászló a zsinagóga kerítésén

A vilniusi Korál zsinagóga (litvánul: Vilniaus choralinė sinagoga) az egyetlen még ma is használatban lévő zsinagóga Vilniusban. A többi zsinagógát részben lerombolták a második világháború alatt, amikor Litvánia a náci Németország megszállása alatt állt, majd részben a szovjet hatóságok a háború után.

A Korál zsinagóga 1903-ban neoromán-mór stílusban épült.[1][2]

Ez az egyetlen aktív zsinagóga, amely túlélte mind a holokausztot, mind a szovjet megszállást a városban, amelynek valaha több mint 100 zsinagógája volt.[1][3] Litvánia Szovjetunió általi megszállása során a zsinagógát államosították és fémgyárrá alakították át.[4] Ennek eredményeként az épület jelentős károkat szenvedett. 2010-ben felújították, és nem sokkal később újra zsinagógaként nyitották meg. Nemzetközi adományoknak és egy kis vilniusi zsidó közösség támogatásának köszönhetően. A zsinagógában istentiszteleteket tartanak és nyitva áll a látogatók előtt.[2] A hívők többsége holokauszt-túlélő, illetve a volt szovjet tagköztársaságokból származik.

2019-ben a zsinagógát és a helyi zsidó közösség központját ideiglenesen bezárták jobboldali csoportok fenyegetései miatt. A döntés egybeesett az antiszemita retorika növekedésével, amely a második világháború litván kollaboránsainak tiszteletének nyilvános vitájához kapcsolódott.[5][6]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Restoration of the Roof and Attic of Vilnius Choral Synagogue. World Monuments Fund. (Hozzáférés: 2013. április 17.)
  2. a b The Choral Synagogue of Vilnius”, The Times of Israel. [2013. június 30-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2013. április 17.) 
  3. Kim, Lucian: Excavation Of Lithuania's Great Synagogue Highlights A 'Painful Page' From History (angol nyelven). NPR , 2018. október 16. (Hozzáférés: 2020. október 4.)
  4. Vilnius Choral Synagogue (angol nyelven). World Monuments Fund. (Hozzáférés: 2019. október 17.)
  5. Lithuanian community reopens Vilnius shul days after contested closure”, Times of Israel, 2019. augusztus 11. 
  6. Liphshiz: Lithuanian Jews reopen Vilnius synagogue 2 days after contested closure. The Jerusalem Post, 2019. augusztus 9. (Hozzáférés: 2020. október 4.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Choral Synagogue (Vilnius) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.