Alsó-Kongó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kongó-központi tartomány szócikkből átirányítva)

Alsó-Kongó tartomány (más néven Kongó-központi, Congo Centrale, Alsó-Zaïre, majd Alsó-Kongó) a Kongói Demokratikus Köztársaság tartománya. Az ország egyetlen olyan tartománya, melynek tengerpartja van (Atlanti-óceán). Tartományi fővárosa Matadi. A tartomány északkeleten Kinshasával, keleten a Bandundu tartománnyal (az új tartományi felosztás szerint Kwango tartománnyal), délen Angolával határos. Területe 53 920 km², lakóinak száma 3 734 594[1] (2005), népsűrűsége 69,2 fő/km². Nemzeti nyelve a kikongo.

Története[szerkesztés]

A Kongói Demokratikus Köztársaság függetlenné válása előtt, a gyarmati időszak alatt a tartomány a nagyobb Léopoldville tartomány része volt a jelenlegi Kwilu, Kwango, Mai-Ndombe tartományokkal és Kinshasával együtt.

  • 1933 – Létrehozzák a Léopoldville tartományt.
  • 1962. augusztus 14. – Létrejön a Kongó-központi (Congo Central) tartomány a korábbi Léopoldville tartomány egy részén.
  • 1971. október 27. – A tartományt átnevezik Alsó-Zaire-re (Bas-Zaire).
  • 1997 – A tartományt átnevezik Alsó-Kongóra (Bas-Congo).
  • 2005 (2009) – Az új alkotmány értelmében a tartományt Kongó-központi tartománynak hívják.
Alsó-kongói tájkép

Földrajza[szerkesztés]

A tartomány fontosabb városai: Boma, Banana, Muanda, Mbanza-Ngungu, Kitona és Vivi. Jogilag Muanda főként Boma város egy körzete, de önálló város is (a körzetek a legnagyobb városukról kapják nevüket). Banana város Muanda körzetben.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. UCDP. [2009. február 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 3.)

További információk[szerkesztés]