Bandundu tartomány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Bandundu tartomány a Kongói Demokratikus Köztársaság tartománya. Nyugaton Kinshasával és Alsó-Kongóval, északon az Egyenlítői tartománnyal, keleten Nyugat-Kasai tartománnyal határos. Tartományi fővárosát szintén Bandundunak (korábban Banningville) hívják. Területe 295 658 km², lakossága 5 201 000 (1998), népsűrűsége 17,59 fő/km².

Története[szerkesztés]

Bandundu tartomány 1966-ban alakult meg három posztkoloniális közigazgatási régió, Kwilu, Kwango és Mai-Ndombe tartományok összeolvadásából. A 2006-ban elfogadott alkotmány értelmében 2015-től a három régió új tartományként működik tovább.

Fontosabb városok[szerkesztés]

Nyelvek[szerkesztés]

A Bandundu tartományban beszélt két legfontosabb kapcsolati nyelv a Kasai-folyótól északra beszélt lingala és a folyótól délre élők által használt kituba (más néven Kikongo ya Leta). Ezek a nyelvek olyan általánosak lettek, hogy sokan már első nyelvként használják. Számos helyi dialektus is megtalálható, mint a lele és a wongo.

Felosztás[szerkesztés]

A 2005-ös alkotmányt népszavazással 2006 februárjában fogadták el. Az alkotmány többszöri halasztás után 2015-ben lépett hatályba. Ennek értelmében a tartomány felosztása:

Fontosabb folyók és tavak[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]