Kompienga-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kompienga-tó
Kompiengastausee MS1107.jpg
Ország(ok) Burkina Faso
Hely  Burkina Faso, Kompienga tartomány
Típus víztározó
Elsődleges lefolyások Oualé
Felszíni terület 160-210 km2
Elhelyezkedése
Kompienga-tó (Burkina Faso)
Kompienga-tó
Kompienga-tó
Pozíció Burkina Faso térképén
é. sz. 11° 08′ 20″, k. h. 0° 38′ 04″Koordináták: é. sz. 11° 08′ 20″, k. h. 0° 38′ 04″

A Kompienga víztározó Kompienga tartományban, Burkina Faso délkeleti részén. A Kompienga gátat az 1980-as években építették, hogy új gazdasági központot létesítsenek a környéken. A demográfusok 1985-ben mintegy 15%-os népességnövekedést becsültek, amit az építkezés által idevonzott munkaerő teremtett. A növekedés üteme 1985-90 között 15%, 1990-95 között 8%-os volt. A tó megépülése után drámaian megnőtt a mezőgazdasági munkások bevándorlása Kompienga városba és környékére. A víztározó létrehozása a környezetében olyan következményekkel járt, hogy elárasztott egyes szomszédos településeket. A gát közelében villamos energiát állítanak elő és a tó halászata is jelentősnek mondható.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lake Kompienga című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kompienga-Stausee című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.