Komáromi István

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Komáromi István
Forgatás Gregornál a Talán klip 2016.11.24xx.jpg
Életrajzi adatok
Becenév Komáromi Pisti
Született 1955. július 12. (63 éves)
Budapest
Iskolái
Pályafutás
Műfajok dallamos pop-rock
Híres dal Búcsú, Karácsonyi rege, Mindenki cigány a lelkében, Van esély
Hangszer zongora, gitár
Hang lírikus tenor
Tevékenység Dandártábornok, Zeneszerző, Zenész,

Komáromi István weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Komáromi István témájú médiaállományokat.

Komáromi István (művésznevén: Komáromi Pisti) (Budapest 1955. július 12.) nyugalmazott rendőr dandártábornok, pop-rock szerző és előadó.

Életpályája[szerkesztés]

Budapesten a XII. kerületben született 1955. július 12-én. Anyja gyárból (BVG) szociális osztályvezetőként, apja hivatásos katonatisztként ment nyugdíjba.

Erősáramú Szakközépiskola villamosenergiaipari ágazatán érettségizett, majd mérés-automatizálási üzemmérnök, a Miskolci Egyetem elődjénél jó minősítéssel diplomázott.

Kétszer volt katona, először fegyver-lövegtechnikusi, majd légvédelmi rakétás végzettséget szerzett ott.

Nemzeti Közszolgálati Egyetem jogelődjénél, a Rendőrtiszti Főiskolán végzett (kitüntetéses oklevél) és BM Műszaki Tanfolyamot is (hírszerző iskola, jeles eredmény), később a hadtudományok egyetemi doktora (Zrínyi Miklós Katonai Akadémia, cum Laude) lett.

Felsővezetői továbbképzést végzett: Fachhochsule für Polizei (Villingen-Schwenningen) és FBI Academy (Quantico, Virginia) továbbá Bryan Tracy menedzsertanfolyam, Brit-Magyar vezetőképző.

Közigazgatási szakvizsgája (Magyar Közigazgatási Intézet) és előadóművészi szakvizsgája, működési engedélye (Országos Szórakoztatózenei Központ) is van.

Dolgozott a Budai Villanyszövetkezetnél villanyszerelőként, a Lenin Kohászati Művekben a Villamos Osztályon önálló tervezőként, majd bekerült a rendőrségre ahonnan a végzettsége miatt beiskolázták a hírszerző iskolára azzal a céllal, hogy mint műszaki ember a tudományos-műszaki-gazdasági-ipari felderítő területen fog dolgozni. Az iskola elvégzése után nem ment a hírszerző központba, hanem visszament a rendőrségre, ahonnan elkerült a BM Tudományszervezési Osztályra, itt az össz-belügyi szintű tudományos kutatások újítások koordinálásában vett részt a rendszerváltást megelőzően.

Innen nevezték ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság XXII. kerületi rendőrkapitányának, s itt dolgozott a rendszerváltás és a taxisblokád alatt. A rendszerváltást követően kísérleti rendőrkapitányságként miniszteri engedélyük volt eltérni az általános szervezeti struktúrától. Számos újítást vezetett be (pl. az önkormányzat és a rendőrség kapcsolata, ügyfélszolgálat és informatikája, a polgárőrség elődje, stb.)

A főkapitányi beosztások megpályáztatása után 1991-ben kinevezték Pest megye rendőrfőkapitányának, ahol közel 10 évig maradt, a kormányváltásoktól függetlenül. Tudományos kutatóhelyet is létrehoztak sokat újítottak s közben eredményesen országos nagy ügyeket is megoldottak. Számos cikke jelent meg a bűnügyi hírszerző munkától az önkormányzatok közbiztonsági koncepcióján át a munkahelyi légkörig. Az akkori a Magyar Közigazgatási Kar egyetlen rendőri beosztású elnökségi alapító tagja volt. Újító típusú, alkotó, integráló menedzserként vezette a rábízott szervezeteket. 1997-ben nevezték ki rendőr dandártábornokká.

2000-ben szolgálati célból nyugdíjazták, mint hivatásos rendőrt, mert kinevezték a BM PR főnökének köztisztviselőként. Hozzá tartozott három évig a közigazgatási államtitkár közvetlen alárendeltségében a bűnmegelőzés és a jogszabályok, az új szakmai anyagok megismertetése.

Televíziós személyiségként, volt élő zenei műsor szerkesztője-vezetője, s volt tv-s producer is saját tulajdonú zenés sikerműsorral. Tíz évig vezette a Kárpát-medence Legerősebb települése elnevezésű önkormányzati virtusversenyt.

Gyermekkora óta zenél, dalokat szerzett és előadott. Alapítója tagja a Rendőrkulturális és Hagyományőrző Egyesületnek.

„ A dallamos pop-rock szerzője” Az ARTISJUS által nyilvántartott szerző és szakvizsgázott előadóművész. Hangja egyedi, lírikus tenor. Eddig 136 levédett szerzeménye van, dalai kortalanok, mindenkihez szólnak, szövegei mély mondanivalóval bírnak. A lírikus poptól a rockon át a táncdalon keresztül az igényes mulatósig változatos a repertoárja. Januártól decemberig minden szintű rendezvényhez van odaillő műve legyen az Valentin nap, Március 15, Nők Napja Anyák napja, Városavató, Nagy fesztiválok, Mindenszentek, Idősek Napja, vagy templomi karácsonyi műsor. A saját szerzeményei mellett készített magyar nyelvű feldolgozásokat is a külföldi szerzők elismerésével. Ezen kívül több, az egyes országokra jellemző dalra készített magyar nyelvű változatot. Szerzőként részt vett kabaré-színdarab, közcélú film-klipek zenei munkálataiban. Ő írta a Búcsú dalt, de az Ady Endre Karácsonyi rege c. vers aláfestő zenéjét és meg is zenésített verseket pl. Heltai Jenő A másik, Ady Endre: Az én menyasszonyom, Móra Ferenc: Este,... Három szerzeményében szerepelnek a nemzet színészei: Bodrogi Gyula, Szabó Gyula és Sztankay István. Ő írta a Zámbó Jimmy best of záró dalát is.

Kitüntették és tiszteletbeli elnökké választották a cigány emberek az Együtt Szebb Jövőért Roma- Magyar Egyesületben és tiszteletbeli elnöke a Rendészeti Kiképzők Szövetségének (harcművészek) akik a fiatalok pályaorientálásával, a fizikai felkészítésükkel foglalkoznak. Támogatja a drogmentes mozgalmakat. Számos egyesület, lovagrend a tagjának választotta.

Egy lánya van: Komáromi Judit (2004)

Díjak, kitüntetések[szerkesztés]

Rendészeti publikációk, zenei művek.[szerkesztés]

Rendészeti publikációi[szerkesztés]

 • - „Bűnmegelőzés a főváros agglomerációs övezetében” BELÜGYI SZEMLE 1998. 5. Szám (51. oldal)
 • - „Baleset és bűnmegelőzési módszertani ajánlás a települési önkormányzatok számára" (Társszerző) HÍRLEVÉL Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó 1997.1. szám (8. oldal).
 • - „A külső és belső kommunikáció Pest megyei gyakorlata" BELÜGYI SZEMLE 1997. 1. szám (28. oldal).
 • - „A tervezett őrsprogram Pest megyében" ORFK TÁJÉKOZTATÓ Különszám: "Az agglomeráció közbiztonsága" című tudományos konferenciáról 1996. (37. oldal).
 • - „ A munkahelyi légkör " BELÜGYI SZEMLE 1996. 5.szám (51. oldal).
 • - „A közbiztonságról, a szervezett bűnözésről és a rendőrség lehetőségeiről. interjú BELÜGYI SZEMLE 1996. 3. szám (40. oldal).
 • f f
 • - „Kezdeti lépések a rendőri eredménymérés útján" (társszerző) BELÜGYI SZEMLE 1996. 1. szám (63. oldal).
 • - „Pest megye Önkormányzatának közbiztonsági koncepciója." Pest megyei Közlöny 1995. december 31. (243. oldal).
 • - „Közbiztonság, önkormányzatok". Jegyzők III. Országos Konferenciája Siófok. 1995. szeptember 14 - 16. (243. oldal).
 • - „Az önkormányzatok közbiztonsági koncepciója" BELÜGYI SZEMLE 1995. 9. szám 23. oldal
 • - „Az önkormányzatok közbiztonsági koncepciója" (Országos Közigazgatási Napok, A korszerű Közigazgatás) Magyar Közigazgatási Kamara 1995. április -június Gödöllő (184. oldal).
 • - , , A rendőr ma " (Rendőrség napja Vác, 1995. április ) szórólap cikk.
 • - „Az aktív intézkedések jelentősége és szerepe a bűnügyi munkában"
 • (Társszerző) BELÜGYI SZEMLE 1995. 3. szám (34. oldal).
 • „A bűnözés, a bűnmegelőzés, a közrend és a közbiztonság” HADTUDOMÁNY 1995. 1. szám (89. oldal).
 • - Arcképcsarnok: "Dr. Komáromi István rendőr ezredes” (interjú) COMITATUS V. évf. l.s z . 1995. január (55. oldal).
 • - „Pest megye közbiztonságáról, a rendőrség, az ügyészség, a bíróság, az önkormányzatok és más szervek munkakapcsolatáról” (interjú) RENDÉSZETI SZEMLE 1994. 12.sz. (33. oldal).
 • - „A közrend, közbiztonság, bűnmegelőzés" (előadás) Balatonaliga, 1994. szeptember 23. COMITATUS (77. oldal).
 • - „A rendőri propagandamunka gyakorlati problémái" (társszerző) RENDÉSZETI SZEMLE 1994. 7.sz. (64. oldal).
 • „A kétirányú, zártláncú videó és hang összeköttetés alkalmazása a bíróság és a rendőrségi fogda között az előzetes letartóztatási eljárás során" ORFK TÁJÉKOZTATÓ 1994. évi 4. szám (rendezvény szervezése és bevezető gondolatok.) (47. oldal).
 • - „Polgárőrség és Önkormányzat" HADTUDOMÁNY 1993/4. (87. oldal) és COMITATUS IV. évf. l. sz . 1994. január (58. oldal)
 • - „Kandidátusi értekezés a biztonság új megközelítéséről" Tudományos Élet c. rovatban Dr. Salgó László tudományos munkájának értékelése RENDÉSZETI SZEMLE. 1994. l.s z á m (48. oldal)
 • - „A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság eredményeiről és a jövő elképzeléseiről" RENDÉSZETI SZEMLE 1993. 6. szám (43. oldal)
 • „A közbiztonsági szervek együttműködése az önkormányzatokkal” ORFK TÁJÉKOZTATÓ Különszám (önálló tanulmány) 1993. évi 3. szám
 • - „A TC TEAM CONSULT projektről” RTF FŐISKOLAI FIGYELŐ PLUSZ 1993. évi 2. szám (237. oldal)
 • - „Önkormányzat, rendőrség, önvédelmi szervezet” COMITATUS 1991. november - december (36. oldal)
 • - „A mátrix szervezet kísérleti megvalósítása” RENDÉSZETI SZEMLE 1991. 5. sz. (63. oldal)
 • - „A magyar rendőrség reformjának gyakorlati kérdései (a megyei főkapitány szem ével)” HADTUDOMÁNY 1991. évi 2. szám (81. oldal)
 • - „Az operatív munka alap elvei” RENDÉSZETI SZEMLE 1991. 2. szám (55. oldal)
 • - „Kísérlet az önkormányzati rendőrség megvalósítására” BELÜGYI SZEMLE 1990. 8. szám (18. oldal)
 • „A hatékony, decentralizált, önkormányzatbarát kísérleti rendőrkapitányság Budapest XXII. kerületében” RTF FŐISKOLAI FIGYELŐ PLUSZ 1990. évi 2. szám (190. oldal)
 • - „Tájékoztató segédlet a tudományos kutatómunka eredményeinek értékeléséhez a Belügyminisztérium kutatóhelyein" Budapest, BM Tudományszervezési Osztály (társszerző) 1989

Zenei művek[szerkesztés]

Az Artisjusnál levédett művei (szerzemények):

001. Okay (zene: Blaikley A.T.Howard K.C. – magyar szöveg: dr. Komáromi István)

002. Szeress még (A Whiter Shade of Pale) zene: Howard K.C.- magyar szöveg:dr. Komáromi István)

003. Van esély (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

004. Boldogság és bánat (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

005. Mindenki más (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

006. Tűzdal (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

007. Hazavárnak (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

008. A jutalom (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

009. Suli dal (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

010. Adott szó (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

011. Karolj belém (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

012. Első bál (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

013. Ajánlom magamat (zene: dr. Komáromi István szöveg: Szenes Iván)

014. Szabadon (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

015. Észrevétlen (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

016. Hogyan tovább (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

017. Búcsú (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

018. Ideköt minden (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

019. Széles ösvény (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

020. Van egy titok (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

021. Már nincs szavunk (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

022. Dönteni muszáj (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

023. Új reggel (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

024. Itt vagyunk (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

025. Üvegbe zárt napsugarak (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

026. Itt élünk (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

027. Fogadom (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

028. Mit megadnék (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

029. Szirmok illatán (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

030. Amíg itt vagy (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

031. Ha szíved nincs (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

032. Hívj (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

033. A holnap a múlt (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

034. Társ vagy (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

035. Honnan jössz (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

036. Miénk a pálya (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

037. Sűrű a nyár (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

038. A másik (zene: dr. Komáromi István – vers: Heltai Jenő)

039. Karácsonyi Rege (zene: dr. Komáromi István – vers: Ady Endre)

040. Veled (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

041. Végtelen utazás (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

042. Fedetlen fővel (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

043. Álmatlanul (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

044. Féltelek (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

045. Hajótörött (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

046. Ajándék (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

047. Jó éjt (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

048. Kicsik vagyunk (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

049. Egyedül vagyunk (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

050. Karácsony (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

051. Magasan fenn (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

052. Ez a vágyunk (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

053. Neked (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

054. Talán (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

055. Kívánom (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

056. Ha úgy érzed (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

057. Megérte (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

058. Ha akarod (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

059. Ébredek (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

060. Amíg élsz (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

061. Hinni kell (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

062. Hová mész (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

063. Idegen a szívünknek (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

064. Ha nem vagy itt (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

065. Visszamennék (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

066. Gondolkodom (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

067. Üzenet (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

068. Szerelem (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

069. Hinném (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

070. A miénk (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

071. Nostra (zene-szöveg: dr. Komáromi István olasz fordítás Gurzó Vera)

072. Tisztesség (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

073. Jump tánc (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

074. Ha könnyes a szemünk (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

075. Soha (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

076. Szeress (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

077. Hol vagy kisfiam (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

078. Menni kell (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

079. Most lehet (zene – szöveg: dr. Komáromi István szövegrész: dr. Horváth István)

080. Simogass (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

081. Válasz nélkül (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

082. Maradj még (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

083. A megbecsült (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

084. Vasárnap (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

085. Erre vártam (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

086. Együtt (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

087. Kalinka virág (zene: Ismeretlen szerző – magyar szöveg: dr. Komáromi István)

088. Tiéd vagyok (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

089. Ha megszólal egy szív (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

090. Ha könnycsepp lennék (zene-szöveg: dr. Komáromi István, szövegrész: Hosták László)

091. Mosolyt az arcokra (zene-szöveg: Kaszás Péter és dr. Komáromi István)

092. Legyen erőd (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

093. Hozzám bújj (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

094. Reggel (zene-szöveg: dr. Komáromi István, Erdélyi József verséből)

095. O sole mio (zene: Di Capua E. – magyar szöveg: dr. Komáromi István)

096. Utolsó pörgés (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

097. Mindenki cigány a lelkében (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

098. Ne hagyj el (Adagio) (Albinoni Tomasso magyar szöveg dr. Komáromi István)

099. Mit jelentesz nekem (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

100. A felkelő nap háza (zene: Ismeretlen szerző – magyar szöveg:dr.Komáromi István)

101. Győztünk (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

102. Messziről érkeztem (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

103. Táncoljunk együtt ma hajnalig (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

104. Tojás tojás ősi tojás (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

105. Ugye mindig vigyázol majd rám (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

106. Boldog gyermekkor (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

107. Tavaszi szél vizet áraszt (zene: Ismeretlen szerző – szövegrészek: dr. Komáromi István)

108. In jedem Herz fliesst zigeunerblut (zene-szöveg: dr. Komáromi István, német fordítás:

Esztergályos Ibolya, Bécs)

109. Ez a rétes (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

110. Nem messze Trencséntől (zene: Tradicionális – magyar szöveg: dr. Komáromi István)

111. Miss Police (zene: Révi Sándor – szöveg: dr. Komáromi István)

112. Olyan jó hogy fogod a kezem (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

113. Ami a miénk (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

114. What is ours (zene-szöveg: dr. Komáromi István, angol fordítás: dr. Frank Tibor Kanada)

115. Egy mosolynak nincsen ára (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

116. Fehér asztal (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

117. Álmodom (Have you ever seen the rain) (zene: Fogerty J.C. magyar szöveg: dr. Komáromi István)

118. Párnácska (Perenita) (zene: Tradicionális – magyar szöveg: dr. Komáromi István)

119. Eljövök majd, mint egy angyal (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

120. Jöjj, táncoljuk a Kán Kánt (zene: Offenbach J. – szöveg: dr. Komáromi István)

121. Megvezettél becsaptál (zene: Tradicionális – magyar szöveg: dr. Komáromi István)

122. Repít a vágy (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

123. Boldog gyermekkor (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

124. Megállj megállj (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

125. Mennék, ha sírnál (zene: Kaszás Péter – szöveg: dr. Komáromi István)

126. Ugye gondolsz rám? (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

127. Ébreszt a hajnal (zene: trad. magyar szöveg: dr. Komáromi István)

128. A holnap úgy is eljön (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

129. Én mindig itt leszek neked (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

130. Milyen a világ (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

131. Mindig legyen így (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

132. Az én menyasszonyom (zene: dr. Komáromi István, szöveg: Ady Endre)

133. Tudnunk kell mi vár (zene-szöveg: dr. Komáromi István)

134. Este (zene dr.Komáromi István, szöveg:Móra Ferenc)

135. Sóvirág (zene-szöveg: dr.Komáromi István)

136. We’ve been long time here (zene- szöveg dr.Komáromi István, angol műfordítás: dr.Frank Tibor PhD Vancouver Canada, Az Itt élünk c. dal angolul)

Zenei albumok, CD-k[szerkesztés]

 • 1998. Barátaim (CD)
 • 1999. Ajándék(CD)
 • 2001. Üzenet (CD)
 • 2002. Vasárnap (CD)
 • 2003. Mindenki cigány a lelkében (CD)
 • 2004. Aranyalbum I.
 • 2007. Aranyalbum II.
 • 2010. Aranyalbum III.
 • 2013. Aranyalbum IV.
 • 2015. Komáromi Pisti Koncertdalok
 • 2016. Ébreszt a hajnal
 • 2016. Aranyalbum V.

Források[szerkesztés]

Komáromi Pisti honlapja http://www.komaromipisti.hu/

Komáromi Pisti Facebook https://www.facebook.com/Kom%C3%A1romi-Pisti-Hivatalos-Oldal-289266537762058/?fref=ts

További információk[szerkesztés]

.