Klaus Tschütscher

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Klaus Tschütscher
Klaus Tschuetscher 1.jpg
Hivatali idő
2009 2013
Előd Otmar Hasler
Utód Adrian Hasler

Született 1967. július 28.
Vaduz
Párt Anyaországi Unió (VU)

Foglalkozás politikus
Iskolái University of St. Gallen
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Klaus Tschütscher témájú médiaállományokat.

Klaus Tschütscher (Vaduz, 1967. július 28.) liechtensteini politikus, 2009 és 2013 között országa miniszterelnöke, 2005 és 2009 között a VU-FBP koalíciós kormány miniszterelnök-helyettese. Azt követően mondott le a miniszterelnökségről, hogy pártja, az Anyaországi Unió (VU) elvesztette a választásokat és az FBP (Haladás Polgári Párt) lett a nagyobbik kormánypárt, a VU pedig kénytelen volt kisebbik kormánypárttá válni.

Gyermek - és ifjúkora[szerkesztés]

Klaus Tschütscher Vaduzban járt középiskolába, majd a St. Galleni egyetemen tanult 1987-1993 között jogtudományt. Tanulmányai befejezése után, 1996-ban doktorátust is szerzett. 1995-1996 között az egyetem tudományos munkatársa volt, majd 1996-ban visszatért Liechtensteinbe. Később a liechtensteini adóhivatal vezetője lett. 1998 és 2005 között volt Tschütscher a Liechtensteini Főiskola részmunkaidős oktatója volt.

Politikusi pályája[szerkesztés]

Klaus Tschütscher a liechtensteini küldöttség tagja volt a liechtensteini-EU tárgyalások ideje alatt, amikor is arról tárgyaltak, hogy a Liechtenstein által megszerzett és megtakarított EU-jövedelmeket megadóztassák-e. 2001 óta a nemzetközi adójogi fejlesztések állandó munkacsoport elnöke. 2002-2004 között részmunkaidőben a Zürichi Egyetemen tanított. 2005 márciusában bekerült a Liechtensteini Parlamentbe, miután pedig az FBP, a 2001-ben többséget szerzett kormánypárt elveszítette az abszolút többségét a parlamentben, Otmar Hasler újraválasztott miniszterelnök helyeket ajánlott a VU-nak a parlamenti többség meglétéért cserébe. Klaus Tschütscher így az új, koalíciós kormány miniszterelnök-helyettese lett és az igazságügyi, üzleti és a sportügyminisztériumok irányítását kapta meg. 2009-ben az Anyaországi Unió (Vaterländische Union, VU) meglepő módon a legerősebb liechtensteini párt lett, emiatt az FBP-s Otmar Hasler lemondani kényszerült. A parlament Klaus Tschütschert, a VU egyik vezető politikusát választotta meg az alig harmincezres hercegség miniszterelnökévé. 2009 és 2013 között tehát Klaus Tschütscher volt Liechtenstein miniszterelnöke. 2013-ban nem indult a választásokon, hanem helyette a volt rendőrfőnök, az FBP-s Adrian Hasler lett a miniszterelnök. Jelenleg egy család - és esélyegyenlőségi hivatalnál dolgozik.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Klaus Tschütscher című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]