Export

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kivitel szócikkből átirányítva)

Az export (kivitel) azon termékek és szolgáltatások összessége, amelyet belföldön állítanak elő és külföldiek vásárolnak meg. Ami két ország közötti kereskedelemben az egyik ország számára export, az a másik szemszögéből importnak számít.

Egy gazdaság exportja és importja alkotja a külkereskedelmi mérleget, ami a fizetési mérleg legfontosabb része. A külkereskedelmi egyenleg az export és import különbségével, vagyis az úgynevezett nettó exporttal azonos.

Nettó export[szerkesztés]

A nettó export a termékek és szolgáltatások exportja és importja közötti különbség. Ha egy országban a nettó export pozitív, akkor ez úgy értelmezhető, hogy a gazdaság külföldi vagyonelemeket halmoz fel. A nettó export fogalompárja ezért a nettó külföldi megtakarítás vagy beruházás, ami nagyjából megegyezik a nettó export értékével.

A hazai kiadások teljes nagysága egyenlő a fogyasztás, a hazai beruházás és a kormányzati vásárlások összegével. Ez az összeg azonban eltér az összes hazai terméktől, azaz a GDP értékétől, mivel a hazai kiadások egy részét külföldön előállított termékekre fordítják. Ezek a termékek alkotják az importot. A nemzeti kibocsátás és a hazai kiadások különbsége tehát éppen a nettó export: Ex − Im = NX.

Az export makroökonómiai szempontból[szerkesztés]

Az export mértékét befolyásoló talán legfontosabb tényező a hazai valuta árfolyama. Ha a hazai fizetőeszköz erős (azaz az árfolyama magas, tehát viszonylag sok külföldi valutát kapunk egységnyi hazaiért cserébe), az exportőrök költségei megnövekednek az importőrökéihez képest, ami többnyire az export csökkenésével – és az import emelkedésével – jár; a gyenge hazai valuta viszont ösztönzi az exportot az importtal szemben. A valutaárfolyamon keresztül a hazai kamatlábak is hatnak az exportra, szintén negatív előjellel.

Exportorientált gazdasági növekedésről beszélünk, ha a GDP emelkedésének nagy részét az export növekedése teszi ki.

Gazdasági tanulmányok[szerkesztés]

Az exportok előmozdítása céljából számos kormányzati szervezet publikál az interneten piaci tanulmányokat szektorok és külföldi országok szerint. A leggyakrabban ezek a tanulmányok ingyenesek.

A kormányzati szervezetek listája ország szerint:

  • Egyesült Államok: A USCS (US Department of Commerce) alárendeltségében, néhány ezer ilyen tanulmányt készített.

Az USDA (US Department of Agriculture) az agrár- és a élelmiszerszektorról publikál tanulmányokat.

  • Kanada: Az Agriculture and Agri-Food Canada (AAC) nemzetközi tanulmányokat publikál az ágazatáról.
  • Egyesült Királyság: a UK Trade & Investment felel egyszersmind az exportok elmozdításáért és a külföldi vállalatok Egyesült Királyságbeli letelepedéséért.
  • Franciaország: az Ubifrance publikál tanulmányokat az exportőröknek ellenszolgáltatásért cserébe.
  • Hong Kong: Hong Kong Trade Development Council (HKTDC).
  • Japán: JETRO
  • Ausztrália: Austrade
  • Több szervezet tanulmányait terjesztő honlapok:

A Globaltrade.net, mely egy, a USCS és a Federation of International Trade Associations (FITA) közötti Private Public Partnership-ből jött létre, a honlapján a USCS-ról, a USDA-ról, az AAC-ról, a UK TI-ról és nem kormányközi szervezetekről publikál szabadon elérhető tanulmányokat.[1] Ezek két szempont szerint vannak csoportosítva: a vizsgált ország és az iparág vagy téma szerint.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Bővebben: €xport.hu