Kiszely Károly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kiszely Károly
2016-ban
2016-ban
Született 1953 (66 éves)
Állampolgársága magyar
Foglalkozása aktivista

Kiszely Károly (1953) természetvédő demokratikus ellenzéki aktivista, környezetvédő, közíró.

A Szentendrei Ferences Gimnázium elvégzése után esztergályos volt, majd elvégezte teológus szakon a Pázmány Péter Hittudományi Akadémiát. Időközben három évet az NDK-ban töltött kétkezi munkásként. 1987-ben a hatóságok emigrációba kényszerítették. Jelenleg szociálpedagógusként dolgozik.

Az első magyar nem kisegyházhoz tartozó katonai szolgálatmegtagadó volt a kommunista Magyarországon. 1976-ban megtagadta a fegyveres katonai szolgálatot. A hatóságok ezért 33 hónap börtönre ítélték, amit végig le is töltött, kedvezményt nem kapott. A hatalommal kollaboráló magyar katolikus egyház nem nyújtott neki segítséget, elhatárolódott Kiszelytől, majd a példáját követő további katolikus szolgálatmegtagadóktól is. Ezen az álláspontján a magyar katolikus egyház csak 1988-ban változtatott.

Kiszely Károly jelenleg a környezetvédelem terén fejt ki civil tevékenységet. Ő írta az első önálló magyar zöld filozófiai könyvet ("Zöld meditációk", 1985), dolgozta ki a jövő nemzedékek képviselete elvének filozófiáját ("Negyedik Alapelv", 1985-1995) és indította el a kezdeményezést, elemezte a környezetrombolás pénzügyi mozgatóit ("Gyilkos kamat", 1995). Ő kezdeményezte és tartotta ébren az Őrségi Nemzeti Parkot kezdeményező mozgalmat (1995-2002) különösen dr. Zagyva Tibor gombakutató támogatásával. Most a Rába folyó és a Zempléni-hegység nemzeti park szintű védelméért küzd.

Megjelent könyvei és írásai[szerkesztés]

Magánélete[szerkesztés]

Az osztrák-magyar határon él természetközeli környezetben, erdőszélen, kutyáival és hucul lovaival. (Jelmondata: "Leheveredhetek a fűbe, tehát vagyok.") Elvált, öt felnőtt gyereke van.

Források[szerkesztés]