Kinect

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kinect
Kinect logo.svg
Jelenlegi Kinect Xbox One-hoz
Jelenlegi Kinect Xbox One-hoz
Általános adatok
Gyártó Microsoft
Típus Videójáték-konzol kiegészítő
Generáció 7. és 8. generációs
Megjelenés ideje
Eladott darab 24 millió darab[1]
Technikai jellemzők
Kapcsolat USB 2.0
Előd
Utód
Xbox Live Vision
A Wikimédia Commons tartalmaz Kinect témájú médiaállományokat.

A Kinect (kódnevén Project Natal) a Microsoft által fejlesztett speciális mozgásérzékelő eszköz az Xbox 360 és az Xbox One videójáték-konzolokhoz és windowsos PC-khez, ami 2010-ben jelent meg, abból a célből, hogy új felhasználókat csábítsanak a konzol megvásárlására. A többféle kamerát tartalmazó eszköz segítségével kontroller nélkül játszhatóak egyes játékok; az irányítás testmozgás, természetes gesztusok és szóbeli parancsok segítségével történik.[2] A Kinect később Windows operációs rendszeren is megjelent 2012-ben. A kritikusok többnyire pozitív visszajelzést adtak az eszközzel kapcsolatban, míg kiemelték az újszerű megoldásokat, fájdalmazták hogy a mozgásérzékelés nem elég pontos.[3]

A Kinect gyártását 2017 októberében fejezték be.

Kinect 1.0 (2010)[szerkesztés]

Az eredeti Kinectet az Xbox 360 konzolhoz tervezték. Az eszköz tartalmaz egy kamerát, egy 3D-s távolság szenzort, és többféle mikrofont, így képes mozgásérzékelésre, valamint arc és hangfelismerésre. A távolság szenzor egy infrared lézer projektort, és egy beépített CMOS szenzort tartalmaz, ami lehetővé teszi, hogy az eszköz 3D videó adatokat rögzítsen bármilyen fénykörülmények között. Az érzékelési határt az eszköz a szabad területhez mérten, és a játéktól függően alakítja. A gyártó által adott információ szerint az eszköz egyszerre 6 embert tud nyomon követni. Az eszközt a játékosok igénye szerint 27 fokos szögben lehet elforgatni vízszíntesen, és függőlegesen.

Kinect 2.0 (2013)[szerkesztés]

A Kinect továbbfejlesztett változatát az Xbox One konzolhoz tervezték. Az eszköz továbbfejlesztett változata javított mozgásérzékelést, és jobb minőségű kamerát tartalmaz. Az eszköz immár képes több ember, valamint a szívverés, és a mozgás gyorsaságának érzékelésére. A továbbfejlesztett változat 2013. november 22.-én jelent meg.

A Kinect Xbox 360-hoz
A Kinect képes a objektumok távolságát kiszámolni

Szoftver[szerkesztés]

A gesztusokkal való és a szóbeli irányítás mellett lehet videó chatet kezdeményezni Windows Live Messenger felhasználók számára. Az eszköz egyébként számos Windows applikációban felhasználható. A konzol esetében a Kinect szenzort igénylő játékokat speciális lila tokokba csomagolják, ami tartalmazza a "Requires Kinect Sensor" (magyarul: Kinect szenzor szükséges) feliratot. Az eszköz 17 támogatott játékkal indult. Ez a lista később kibővült az évek során, több kiadó fejlesztett Kinect-et támogató játékokat, mint például: Ubisoft, Electronic Arts, Disney, Activision, és még számos cég. Ezen kívül sok Xbox Live Arcade-n megjelentetett játék is támogatja az eszközt.

Megjelent játékok[szerkesztés]

Jelenleg több mint 130 Kinect játék elérhető.

 • Kinect Fun Labs
 • Kinect Adventures
 • Kinect Sports
 • Kinect Sports Season Two
 • Kinect Star Wars
 • Harry Potter for Kinect[4]
 • Fable: The Journey
 • Kinect Joyride
 • Just Dance sorozat
 • Gunstringer
 • Rise of Nightmares
 • Fruit Ninja
 • Kinect Rush
 • Kinect Disneyland
 • Kinect Sports Rivals

Források[szerkesztés]

 1. MICROSOFT SAYS XBOX 360 SALES HAVE SURPASSED 76 MILLION UNITS, KINECT SALES TOP 24 MILLION (angol nyelven). BGR, 2013. február 12. (Hozzáférés: 2017. január 7.)
 2. E3 2009 : Microsoft at E3 Several Metric Tons of Press Releaseapalloza (angol nyelven). Seattle Pi, 2009. június 1. [2012. január 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. január 7.)
 3. Kinect Pushes Users Into a Sweaty New Dimension (angol nyelven). New York Times, 2010. november 4. (Hozzáférés: 2017. január 7.)
 4. Harry Potter for Kinect teszt, Daks, Gamekapocs, 2012. november 4.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]