Kerti ösvény

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


A munkahelyen[szerkesztés]

A flow-állapot feltételei, amikor a kihívások és a képességek egyensúlyban vannak, kiemelkedően fontos szerepet játszanak a munkahelyen. Mivel a flow összefüggésben van a teljesítménnyel, fejlesztése konkrét hatással lehet a munkahelyi elégedettségre és teljesítmény növelésére. Flow kutatók, mint Csíkszentmihályi, hiszik, hogy bizonyos beavatkozások fejleszthetik és növelhetik a flow-t és ezen keresztül az emberek olyan belső, intrinzik jutalmakat nyerhetnek, melyek a kitartásra ösztönöznek. Csíkszentmihályi hangsúlyozza annak fontosságát, hogy olyan környezetet és tevékenységeket találjunk, amelyek elősegítik a flow élményt, majd ezután azonosítsuk és fejlesszük azokat a személyes jellemzőinket, amelyek hozzásegítenek a flow átéléséhez. Ezeknek a módszereknek az alkalmazása a munkahelyen javíthatja a morált azáltal, hogy segíti egyfajta megnövekedett boldogság és teljesítményérzet kialakulását. Ezek azután korrelálhatnak nagyobb teljesítménnyel. Coert Visser, Csíkszentmihályi "Jó üzlet - vezetés, áramlat és az értelem" című könyvének összefoglalójában bemutatja Csíkszentmihályi számos gondolatát, többek között a "jó munka", fogalmát, amikor "az ember élvezi, hogy a lehető legjobban teljesít, miközben hozzájárul valamihez, ami önmagán túlmutat".[1] Eszközöket is a rendelkezésünkre bocsát, melyekkel vezetők és alkalmazottak is megteremthetik azt az atmoszférát, amely a jó munkát segíti elő. Egyes tanácsadók az Experience Sampling Form (EMS) használatát javasolják munkahelyi csoportoknak és az egyéneknek is annak érdekében, hogy meghatározhassák, mire mennyi időt fordítanak és hogy hová kellene a fókuszt irányítani a flow élmény növekedésének érdekében.
[2]

A flow elérésének érdekében Csíkszentmihályi 3 feltételt határoz meg:

  1. Tiszta célok
  2. Azonnali visszajelzés, feedback
  3. A lehetőségek és a kapacitás egyensúlya

Csikszentmihályi kiemeli, hogy a flow-élmények növekedése hozzásegíti az embereket a "komplexitás irányában való növekedéshez". A teljesítmény növekedésével kivirulnak, aminek együttjárásaként fejlődik az "érzelmi, kognitív és társas komplexitásuk".  Csíkszentmihályi hangsúlyozza, hogy az olyan munkahely, ami támogatja a flow élményt és a személyes növekedést, növeli az alkalmazottak boldogságérzetét és hatékonyságát. A Serious Play (Komoly Játék" facilitációs módszerek használata egyre elterjettebb módja a flow élmény fokozásának. Néhány reklámcég a flow koncepcióját használta fel, hogy kiépítse márkajelzéseit és identitását, például a Floow Társaság amely az egész cégimázst ebből a koncepcióból alakította ki.  

  1. Visser, Coert: Good Business: Leadership, Flow, and the Making of Meaning. [2013. november 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. szeptember 26.)
  2. Foster, Sandra (2007. november 17.). „Positive Psychology Principles Applied to Consulting Psychology at the Individual and Group Level”. Consulting Psychology Journal: Practice and Research 59 (1), 30–40. o.