Kelsey Smith

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kelsey Smith
SzületettKelsey Ann Smith
1989. május 3.
Overland Park, Kansas
Elhunyt2007. június 2. (18 évesen)
Overland Park, Kansas
Nemzetiségeamerikai

SablonWikidataSegítség
Oak park mall

Kelsey Ann Smith (Kansas, 1989. május 3.Kansas, 2007. június 2.) kansasi tizenéves lány volt. 2007. június 2-án tűnt el az Overland Park-i Oak Park Mall bevásárlóközpont parkolójából, majd az esti órákban gyilkosság áldozatává vált. Holttestét négy nappal az eltűnése után találták meg a közeli Longview Lake-ben.

Története[szerkesztés]

Kelsey-t este 19:09-kor látták utoljára a Target üzlet parkolójában, az Oak Park Mall bevásárlóközpont mögött. A rendőrség, hatóságok, és a média is hatalmas kampányt indított megtalálása érdekében.[1][2] A Target üzlet biztonsági kamerái rögzítették, ahogy Kelsey ajándékot vásárolt a barátjának, akivel hat hónapja voltak együtt, ezt szerette volna megünnepelni. Ezután elhagyta az üzletet, és eltűnt. Mintegy két óra múlva, az autóját megtalálták a parkolóban. A csekkfüzetét illetve a pénztárcáját is a járműben hagyta. A Target üzletlánc nagyon sok biztonsági kamerát használ, így ezek a felvételek gyakran bizonyítékként szolgálnak. Nagyon szilárd bizonyíték volt arra, hogy elrabolták; a felvételek tisztán megmutatják, hogy valaki bekényszeríti egy kocsiba.

Keresése[szerkesztés]

A rendőrségi nyomozók hamar megtalálták az áldozat testét, mert Kelsey telefonja bekapcsolva maradt, így a telefonszolgáltató segítségével végig lehetett követni merre hurcolták. A jelek a közeli Longview Lake környékén szakadtak meg, így a kutatást itt kezdték el. 2007. június 6-án, helyi idő szerint 13:30-kor a nyomozók megtalálták a halott lány testét.[3] Ez a hely 30–32 km-re volt az eltűnési helyétől. A későbbi vizsgálatok kimutatták, hogy a halál oka fulladás, ami fojtogatásra utal.

Elkövető[szerkesztés]

A biztonsági kamera felvételeit elemezve rájöttek, hogy az elkövető a 26 éves Edwin Roy „Jack” Hall volt. 2007. augusztus 1-jén, Hall ellen vádat emelt a Johnson megyei esküdtszék gyilkosság és nemi erőszak vádjával, ami elég volt a halálbüntetéshez is.[4] Hall beismerő vallomást tett, így 2008. szeptember 16-án a Johnson megyei bíró, Peter V. Ruddick elítélte Hallt teljes életfogytiglanra, a szabadlábra helyezés lehetősége nélkül.[5]

Kelsey's Army[szerkesztés]

A Kelsey's Army – Kelsey Smith Alapítvány – a lány szülei által létrehozott szervezet. A nonprofit alapítvány célja hogy megelőzzék a hasonló eseteket, felkészítsék a fiatalokat arra, hogy mit kell tenni ha megtörténik a baj. Gimnáziumokban és más iskolákban tartanak előadásokat ezzel kapcsolatban. Továbbá minden évben megrendeznek egy jótékonysági golfbajnokságot.

Források[szerkesztés]

  1. Reward Offered in Search for Missing Kansas Teenager. [2010. november 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. február 4.)
  2. Kelsey's Army Archiválva 2011. október 27-i dátummal a Wayback Machine-ben,
  3. Body Found Believed to Missing Kansas Girl
  4. Edwin Hall: 'I'm So, So Sorry'[halott link]
  5. Edwin Hall Pleads Guilty to Murder. [2012. október 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. február 4.)