Kategóriavita:Matematikai logika

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szerusztok !

Nem vagyok élégé gyakorlot a Wikipedia szerksztésének a módszerében, és éppen hogy nincs is elégséges ismeretem az alábbi témákban, hogy rendes cikket hozhasak össze, ezért felkérlekbeneteket illetve az ebben a kategóriában járatosakat, hogy csináljanak ilyen Wikipedia lapot !!


téma 1 : Az Aeiou_nyelv szóprobléma/a cikk címe is lehetne. Az Aeiou_nyelv a matematikai logika részére egy fontos, de kevésé ismert példázata. Ez olyan formális nyelv amelynek a:, szavai csak aposztrof nélküli kis betűs magánhangzókból van képezve, és 7 db eklivalencia szabálya van (,ai=ia,ao=oa,ei=ie,eo=oe,aoai=aeai,uia=au,uoe=eu,) tehát az ilyen szavak szinonímák ,. Az üres szó halgatásnak felel meg{ matematikailag értve }, a szóközt nemtudom miképen értelmezet. Viszont az Aeiou szigeten lakó népnek van egy problémája, az hogy a szótárak egy katasztrófa során mind elvesztek és a polgárok nem emlékeznek az archaikus szinoníma változatok értelmére, csak a jelenkori szavakéra. A matematikai feladat az, hogy segítsünk nekik, vagyis találjuk meg azt az eljárást amelyel megállapítható, hogy az archaikus szóhoz melyik jelenkori szó tartozik. Sok „ Földi” matematikus próbálkozott vele, de erdménytelenül, végül is az egyik híres matematikus kimutata, a matematikai logika legmélyebb eredményeit felhasználva, hogy ilyen eleve nem is lehetséges. Ez olyasmi mint a kör négyszögesítésének a problémája, csak a matematikai logikában. Az eredeti forrás:, American Mathematical Monthly 1965.02.-. szám II. rész(különszám) 138. oldal ,.

Tehát felkérlek beneteket, hogy Wikipedia lapot szerkeszetek a téma 1 és hasonló idevágó példázatos problémáknak.

téma 2 : Az osztály logika Leibniz -től klaszikus alternatív logikai rendszer, ezért nem hiányozhat a Wikipédiából. Lásd még a: Formális logika WP cikket, a legalján van. „De valójában a predikátum – és ítéletkalkulus tartalmaz olyan különbségeket, melyek formális szempontból megakadályozzák teljes azonosításukat és redukciójukat az egyszerű osztálykalkulusra.” Vagyis csináljatok egy teljes részletes ismertető cikket belőle. A cikk majd ide sorolandó be.

Utóirat:, mivel az összes „kategória matematikai logika” cikkeket nem olvashattam végig el, ezért nemtudhatom, hogy a felvetéseim esetleg részben nem ismételtek-e, talán nem ?

Üdvözlettel, Erdős Attila sk/ !