Kategóriavita:Horthy-korszak

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Carlos71 14 évvel ezelőtt

Nem a cím kiválasztásával van a gondom, hanem a definiálásával. Mit is tartunk Horthy-korszaknak? A régi (főleg szocialista) megítélésben a fentebb is felsorolt időtartam szerepelt. Ma már nem ilyen egyértelmű. Ha Horthy regnálását értjük ezalatt, kétségtelen, igazad van. De vannak dolgok, amik már hamarább elindultak (ilyen pl. Trianon), és "belelógnak" a Horthy-korszakba.

Újabban már egyre gyakoribb az olyan értelmezés, hogy az "igazi" Horthy-korszak bizony jóval később kezdődött, valahogy csak 1941 után, amikor is az államfő már napi szinten beleszólt a politikába. Bethlen idején ezt sosem tette, pl. SZóval mit tekintünk annak? Mindenáron nem ragaszkodom hozzá, de lehet, szerencsésebb lenne a Magyarország a két világháború között formát használnunk. Be meghívom ide a Horthy-szakértőnket is. :) – Tobi Üzi :) 2009. május 30., 15:29 (CEST)Válasz

Jogos a hozzászólás. Meglehetősen zavarossá tették a helyzetet és így sokan nem is tudják pontosan, hogy mit gondoljanak.

  • A Horthy-rendszer szerintem Horthy kormányzóvá választásától (ekkortól kezdett megszilárdulni Horthy helyzete/lett egyértelmű, hogy egy ideig biztosan marad az ország élén) a német megszállásig tartott (egyesek szerint bizonyos, korlátozott értelemben a kiugrási kísérletig/letartóztatásáig).
  • A Horthy-korszak pedig szerintem Horthy fővezéri kinevezésétől (az egyetlen reális erő képviselője lett) (és nem a Budapestre való, novemberben történő bevonulásától kezdődött, bár valóban novembertől vált egyértelműbbé Horthy helyzete; ezen nem vitatkozom, mert ez csupán értelmezés kérdése, mondjuk, hogy a november elfogadható) a kiugrási kísérletig/letartóztatásáig tartott. Egyesek igazságtalanul ide akarják tenni még a nyilasokat uralmát is.
  • Ma már egyre többen kezdik belátni hogy az igazi Horthy-korszak csak 1941-től 1944-ig tartott.

Mint látszik ez elég kaotikus így. Sajnos a történészeket megpróbálják Horthy-ellenes nyilatkozatokra kényszeríteni (pl:Ormos Máriát sok támadás érte), azonban egyre több ember van (baloldaliak is vannak közöttük, pl:Debreczeni József, Romsics Ignác), aki belátja, hogy Horthynak jóval kisebb szerepe volt a fenti időszakban, mint az sugalmazzák. Tehát vannak bíztató jelek, hogy Horthyt előbb-utóbb igazságosan fogják megítélni. A Horthy szerepének jövőbeni átértékelése (miszerint Horthy nem volt egyenlő sem a Horthy-korszakkal, sem a rendszerrel és saját cselekedetei szerint, a körülményeket figyelembe véve kell megítélni) valószínűleg érinteni fogja a fentieket. A köznyelvben egy darabig biztosan maradni fog ez a kifejezés, ami nem túl szerencsés, mert azonosítja Horthyt a korszakkal. Nem lehet egy ember nyakába varrni mindent, ami egy időszak alatt történt, annak vizsgálata nélkül, hogy egyáltalán volt-e esélye valamit tenni a negatívumok ellen (különösen nem, mivel bizonyítható, hogy ezek közül rengeteg dolgot ellenzett).Carlos71 vita 2009. május 31., 11:10 (CEST)Válasz