Kasza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hagyományos fából készült kasza

A kasza egy mezőgazdasági kézi eszköz, amit fűnyírásra vagy gabonafélék aratására használnak. Használatát nagyrészt a gépi eszközök váltották fel mint a kombájn, de Ázsia és Európa egyes területein használják még gépek helyett is.

Szerkezete[szerkesztés]

A kasza szerkezete nagyon egyszerű: nyélből és a rá erősített pengéből áll.

Paraszt kaszával. Jean-Pierre Norblin műve, 18. század

Használata[szerkesztés]

Aratás

Aratáskor valamint szálas növények vágásánál: a kaszát két kézzel fogjuk, egyik kezünkkel a nyele végét, másikkal a fogantyút. Vágáskor a kasza pengéjét a talajjal párhuzamosan kell tartani, valamint igyekezni, hogy ne a penge hegye, hanem a nyélhez közelebb eső része végezze a vágást, így hatékonyabb a munka. Ha a vágandó növények megdőltek, a dőlés irányába haladjunk a kaszával.

Története[szerkesztés]

A magyarok már jóval a Kárpát-medencébe érkezésük előtt ismerték a sarlót, méghozzá nemcsak a horgast, hanem a fejlettebb ívsarlót is. Az ívsarló átvétele után alakult ki a horgas sarlóból a rövid kasza is, amit a mai hosszú kaszák elődjeként a fű vágására használtak.[1]

A mitológiában[szerkesztés]

A mitológiában gyakran előfordul, mint például Kronosszal, a Kaszással vagy az apokalipszis négy lovasával összefüggésben. Ez a Bibliából eredő hiedelemből jön, miszerint a halál kaszával aratja a lelkeket.

Harcászati vonatkozásban[szerkesztés]

Középkori kézifegyverek listája

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Háziipar. (Hozzáférés: 2009. augusztus 24.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]