Ugrás a tartalomhoz

Karangasem királyság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Karangasem Királyság' (Kerajaan Karangasem) egy hindu királyság, amely 1600-ban jött létre Bali oldalán. Fénykorában ennek a királyságnak hatalmas területe volt egészen Lombok szigetéig. Miután 1894-ben elveszítette a Hollandia háborút, Karangasem a Hollandia kormány irányítása alá került. Az Indonéz Köztársaság függetlenné válása után Karangasem a Bali tartományi kormánya alatt Karangasem II.[1]

Karangasem Királyság a csúcson.
Hivatalos zászló

Karangasem Királyság

Nevének eredete[szerkesztés]

A Karangasem név valójában a „Karang Semadi” szóból származik. A „Karangasem” név eredetét tartalmazó különféle feljegyzések a Geria Mandara, Munggu, Badung településen található Sading C feliratban találhatók. Kiderült továbbá, hogy az Amlapurától északkeletre fekvő Lempuyang-hegyet eredetileg Adri Karangnak, azaz Korall-hegynek hívták.

A felirat azt mondja, hogy 1072 Sakában, a félig fényes hold 12. napján, Wuku Julungwangi Cetra hónapjában Bathara Guru megparancsolta egyik fiának, Sri Maharaja Jayasaktinak vagy Hyang Agnijayának, hogy jöjjön le. Balira. A feliratban idézett feladat a következőképpen hangzik: ""...gumawyeana Dharma rikang Adri Karang maka kerahayuan ing Jagat Bangsul..." ", ami azt jelenti: "Eljönni Adri Karangba, hogy egy templomot (Dharma) építsünk, amely belső teret biztosít. és az Istenek szigetének külső biztonsága”.

Hyang Agnijaya állítólag találkozott testvéreivel, nevezetesen Sambhuval, Brahma-val, Indrával és Visnuval Adri Karangban (Amlapura városától északkeletre fekvő Lempuyang-hegy). A Lempuyang-hegyet Bathara Guru választotta az emberiség üdvössége iránti szeretetének terjesztésére.

A templom létezésének történetének kutatása során a Lempuyang szóhoz kapcsolódik a lámpa, azaz kiválasztott, és a Hyang, azaz Isten (Bathara Guru, Hyang Parameswara). Hyang Agnijaya Adri Karangban tette a Lempuyang Luhur templomot meditációs hellyé ("Karang Semadi"). A Karang Semadi név fokozatosan Karangasem névre változott.[1]

Történelem[szerkesztés]

A Karangasem Királyság megalapítása[szerkesztés]

A Sablon:16. századSablon:17. század században Karangasem a Gelgel királyság uralma alatt állt, I. Dewa Karangamla királyával, aki Selagumiban (Balepunduk) élt. I Dewa Karangamla feleségül vette I Gusti Arya Batanjeruk özvegyét, a királyi kormányzót, aki egy lázadást vezetett és meghalt az alvilágban.

  1. a b -karangasem .html Sejarah Kerajaan Karangasem(indonézül)