Kaposvári KK

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kaposvári KK
Adatok
Alapítva1960
TörténeteKaposvári Hunyady Vasút
Kaposvári Vasas Izzó
Építők SC
SÁÉV
Kaposcukor
Kaposvári KC
Konstruktőr-KSE
Klíma-Vill KSE
Kaposvári KK
A csoport tagság1990-1996
1997-
StadionKaposvári Városi Sportcsarnok (2018-tól)Kaposvár Aréna
VárosKaposvár
Csapatszínekkék és fehér
KabalaDelfin
Honlapwww.delfinek.hu

ÜgyvezetőPuska Zoltán
Sikerek
Bajnoki cím2 (2000/01, 2003/04)
Kupagyőztes1 (2004)
Nemzetközi sikerekEurópai Regionális Kupa 3. hely (2002/03)

A Kaposvári KK kétszeres magyar bajnok és egyszeres kupagyőztes élvonalbeli kosárlabda-csapat Kaposvár városában. A csapatot 1960-ban alapították.

Története[szerkesztés]

1960-1983[szerkesztés]

Az Építők SC 1974-ben vette át a Kaposvári Vasas Izzó NB III-ban szereplő kosárlabda-csapatát. Korábban az Izzó is úgy örökölte az együttest a Kaposvári Hunyady Vasúttól és öt évig szerepeltette színeiben. Így az 1960-tól a nemzeti bajnokság harmadik vonalában szereplő együttes útja az élvonalig meglehetősen göröngyös, bár a végeredményt figyelembe véve, egyenletesen előremutató volt. Sokáig váltakozva szerepelt az együttes, mígnem a Gazdász és az Építők megtalálta a kompromisszumot egymással, s az erőket egyesítve próbált célba érni. A jobb játékosokat egy csapatba gyűjtötték, amely aztán képes volt tartósan és jól szerepelni az NB II-ben is, ahova 1975-ben sikerült feljutni Kertész István és Stettner János irányításával. Az 1979-es bajnoki évben már az éremszerzést tűzhették ki célul az immár SÁÉV néven induló társaság ugyan hosszú ideig veretlenül vezette a bajnokságot ám ekkor még nem sikerült a továbblépés.

1983-1990[szerkesztés]

1983-ban aztán valóra válhatott sok vezető, sportoló és szurkoló álma: megnyerte az NB II-es bajnokságot a csapat és jogot szerzett az élvonalban való indulásra. A bajnokcsapatban többek között szerepelt Gálosi Ferenc, Magyarfi László, Gosztonyi Gábor, Szabó Tamás, Szabó Gábor, Monok Tibor, Déri Zoltán, Stickel Péter, Czimbalek Csaba vagy a későbbi edző Simon Károly. Az NB I-es szezont a vadonatúj városi sportcsarnokban kezdhette a gárda, és számos Kaposvári Honvéd-Táncsics - SÁÉV városi derbit is csodálhattak a csarnokot csordultig megtöltő kaposvári szurkolók. A kispadon hosszú évekig ülő lengyel Jerzi Frolowot Magyar András váltotta és a rövid ideig Bázis KKK néven szereplő együttes eleinte hullámzóan teljesített a B csoportban.

1990-2000[szerkesztés]

Aztán - Kaposcukor SE néven - 1990-ben a nagy rivális Dombóvárt megelőzve kiharcolta a feljebb lépést. A megye első A csoportos együttesében szerepelt többek között Gosztonyi Gábor, Kovács Nándor, Monok Tibor, Nagy Imre, Stickel Péter, Vojvoda György valamint Ludivit Kristinik és Tomas Michalik. A Cukor hosszú éveken át rendre tömött lelátók előtt fogadta roppant erős riválisait és Simon Károly irányításával 1992-ben a Bognár Tibor, Kis Sándor, Kovács László, Nagy Imre, Nagy László és Vojvoda György valamint a két felejthetetlen litván légiós, Arvydas Grigas és Arunas Venclovas fémjelezte együttes az előkelő hatodik helyen végzett a bajnokságban. Az 1992/93-as szezonban első alkalommal a nemzetközi kupában is megmérettette magát a Hoffmann Zoltánnal, Igor Kolicsevvel és Gordan Filipoviccsal megerősített Kaposvári KC, ám a bajnokságban nem sikerült az előrelépés. Sőt, egy újabb hatodik helyezést követően hatalmas meglepetésre egy esztendőre még az A csoporttól is búcsúzni kényszerült. Egy esztendővel később a Konstruktőr KSE kiharcolta a visszajutást, 1997-ben immár Klíma-Vill KSE néven Gellér Sándorral a kispadon már a kilencedik helyet szerezte meg. Az 1998/99-es évadot nagy reményekkel kezdte a csapat, hiszen Bencze Tamás, Góbi Henrik és Orosz László személyében válogatottak érkeztek Kaposvárra, ám a rossz szezonkezdet miatt (amely Goran Mijovics edző állásába került) csak egy évvel később sikerült bravúros eredményt elérni. A Magyar András vezette csapat az 1999/2000-es szezonban sporttörténelmet írva az ötödik helyig menetelt.

2000-2004[szerkesztés]

Klíma-Vill Purina Kaposvári KK

2000 nyarán aztán új korszak kezdődött: a Klíma-Vill Purina Kaposvári KK edzője Földi Sándor lett és kiváló játékosok igazoltak az együtteshez. A somogyiak fantasztikus alapszakaszt produkálva a második helyen végeztek, többek között a hibátlan hazai mérlegnek köszönhetően. A Klíma-Vill a Magyar Kupában történelmet írva a döntőig menetelt. Az akkor némileg kudarcként megélt ezüstérem után azonban meg sem állt a csapat a bajnoki címig, amelyet 4-2-es összesítéssel hódított el a Paks előtt. A történelmi tettek végrehajtó gárdában olyan játékosok szerepeltek, akikre ma már legendaként emlékezhetnek a szurkolók.

A bajnokcsapat a következő évben Braniszlav Dzuniccsal és Sejo Bukvával erősödött, ám a nemzetközi kupában is sikeresen szereplő gárdát súlyos sérüléshullám akadályozta meg a címvédésben. Az ötödik helyezést követően Földi edzőt Goran Miljkovics váltotta, akivel a 2002/2003-as szezon alapszakaszát - máig egyetlen alkalommal - az élen zárta a Kaposvári Klíma-Vill KK. A Dzunics, Ivkovics, Simon vezette csapat ekkor érte el legnagyobb nemzetközi sikerét is miután az Európai Regionális Kupában a bronzéremig menetelt. A bajnokság során olyan fellegvárakat vett be idegenben az együttes, mint az Albacomp, a Szolnok vagy a Körmend. A rájátszásban egészen remek hazai pályával a döntőig menetelt a csapat, ám ott a megerősödő Körmend megálljt parancsolt a Miljkovics-csapatnak.

Kaposvári KK-címer, 2003-2009

A 2003/2004-es évadtól Kmézics Zorán irányította az immár Kaposvári KK néven küzdő csapatot. A klub eleinte egy légióssal (Ivkovics) szerepelt, ám a szezon közben két amerikaival (James, Sanders) megerősítve a harmadik helyen végzett az alapszakaszban. Az elődöntőben a Debrecen ellen pályahátrányból, mindent eldöntő ötödik csatát megnyerve harcolta ki második fináléját a KKK. A döntőt ismét az Atomerőmű ellen vívta a csapat és idegenben kétszer is nyerve 3-1-gyel hódította el története második bajnoki címét.

2004-2010[szerkesztés]

A 2004/05-ös szezonnak meggyengült kerettel vágott neki a csapat, a légiósok (így Ivkovics) és Simon is távozott. A több légióst is foglalkoztató Kmézics-gárda hullámzó teljesítménnyel a nyolcadik helyen harcolta ki a play-offot, ám ott az első körben a későbbi bajnok Paks nagy csatában, 3-2-es összesítéssel győzött. A következő évadnak a klub korábbi játékosának Farkas Lászlónak az irányításával vágott neki a KKK, ám a rossz szezonkezdet (kilenc meccsen három győzelem) után Dzunics Braniszlav lett az edző. A csapat az alapszakasz utolsó meccséig harcban volt a rájátszásra, és végül egy bravúros körmendi győzelemmel (a litván Kęstutis Marčiulionis utolsó másodperces kosarával) a hatodik lett. A negyeddöntőben a döntőig jutó Albacomp ellen 3-1-gyel maradt alul a csapat és végzett a hetedik helyen. Máig ez volt az utolsó szezon, amikor a felsőházba jutott a kaposvári kosárlabda csapat. A következő szezonban többek között a kaposvári nevelésű fiatal Hendlein Roland és a visszatérő Orosz vezetésével a záró fordulókig esélye volt a KKK-nak a legjobb nyolcra ám végül a 9-14. helyekért harcolt. A Dzunics-csapat végül simán szerezte meg a kilencedik helyet. 2007 után kétszer is csak a 12. hely jutott a csapatnak, előbb az ukrán Berezsnoj majd Horváth Imre vezette csapat tudott csupán hét alapszakasz-győzelmet összegyűjteni. 2008-ban Dzunics visszatért a padra és 14 bajnoki után hét sikerrel harcban volt a rájátszásra, ám a kispadra érkező Krivacseviccsel csak kétszer tudott győzelemnek örülni tíz bajnokin. 2009-ben Fekete Ádám irányításával az elmúlt idényben remeklő fiatal Vojvoda Dávid és a sérüléséből visszatérő Hendleinnel a KKK sokáig állt rájátszást érő helyen ám végül újra az alsóházban kénytelen küzdeni.

2010-2013[szerkesztés]

A következő esztendőkben nem sikerült bejutnia a csapatnak a legjobb nyolc együtt közé az alapszakasz végén: 2009/10 9. hely. 2010/11-es- évben, a 12. helyen fejezték be a pontvadászatot. 2011/12-ben ismételten a kilencedik helyen végzett a csapat. A 2012-13-as szezonban megtört a jég, ismételten a legjobbak között volt a csapat. Az alapszakaszt a harmadik helyen fejezték be, majd az újjonnan bevezetett középszakaszban a felsőházi hat csapatból negyedik helyen várhatták a Jászberény elleni negyeddöntőt. Öt meccs után 3-2-es eredménnyel továbbjutottak az elődöntőbe, ahol azonban az Albacomp csapata megálljt parancsolt (1-3). A bronzért vívott meccssorozatban ugyancsak alulmaradtak két meccsen a jobb erőt képviselő Paks ellenében.

2013-2014-es szezon[szerkesztés]

A szezon első meccsét a KTE-Duna Aszfalt ellen játszotta a csapat, ahol nagy arányú 84-58-as vereséget szenvedett. A következő, második meccset már hazai pályán játszotta a csapat és szoros csatában, végül két ponttal maradt alul a Zalakerámia-ZTE KK-val szemben. Négy nappal később Pakson lépett pályára a gárda, azonban itt sem sikerült megszerezni az első győzelmet 97-73. A negyedik meccsen megtört a jég és hazai pályán a FORTRESS Jászberény ellen megszületett a csapat első győzelme:81-73.

Jelenlegi keret[szerkesztés]

Utolsó módosítás: 2023. szeptember 27.[1][2]

2023-2024 Kometa Kaposvári KK
Játékosok Edzők
Mezszám Név Ország Poszt Magasság Életkor Korábbi csapat
0 Ronald Jackson Jr. USA 4 203 cm 1997május 2. (26 éves) olasz Reale Mutua Torino
1 Paár Márk Magyarország 2 191 cm 2003december 1. (20 éves) Utánpótlásból került fel
3 Szőke Bálint Magyarország 3 197 cm 2005január 21. (19 éves) Utánpótlásból került fel
4 Matthew Yake Magyarország 1-2 187 cm 2005. Utánpótlásból került fel
6 Derek Jackson Jr. USA 1 185 cm 1991október 14. (32 éves) portugál SC Lusitânia
7 Fehérvári Csegő Magyarország 2-3 193 cm 2005. Utánpótlásból került fel
9 Milos Koprivica bosnyák szerb 5 208 cm 1995március 24. (29 éves) Montenegró KK Sutjeska
10 Remy Abell USA 2 193 cm 1992augusztus 17. (31 éves) finn Salon Vilpas
12 Halmai Dániel Magyarország 1 184 cm 2004október 19. (19 éves) Utánpótlásból került fel
14 Antalics Dániel Magyarország 4-5 203 cm 2005október 9. (18 éves) Utánpótlásból került fel
15 Fazekas Máté Magyarország 5 210 cm 2000január 19. (24 éves) Magyarország KTE-Duna Aszfalt
21 Puska Bence Magyarország 2 195 cm 2001. Utánpótlásból került fel
23 Hajduk Attila Magyarország 4 197 cm 2002. Utánpótlásból került fel
31 Krnjajszki Borisz Magyarország szerb 1-2 191 cm 1998október 31. (25 éves) Magyarország TF Budapest
69 Bogdán Benedek magyar 3 193 cm 1997május 18. (26 éves) Utánpótlásból került fel
Vezetőedző

magyar

Edző(k)

magyar Szőke Balázs
Megjegyzés, jelmagyarázat
A dőlttel szedett játékosok az U23-as szabálynak megfelelnek.

A vastagon szedettek válogatott játékosok.

Távozó(k)
Sebastian Aris (spanyol Leyma Básquet Coruna), Isiah Brown (Budapesti Honvéd), Tomislav Gabric (lengyel Start Lublin), Hendlein Roland (visszavonult), De'Sean Parsons (osztrák BC GGMT Vienna), Michael Hughes (litván CBET Jonava)

Bajnoki helyezések az élvonalban[szerkesztés]

Év Csapatnév Hely
1989–1990 Kaposcukor SE 11.
1990–1991 Kaposcukor SE 9.
1991–1992 Kaposcukor SE 6.
1992–1993 Kaposvári KC 6.
1993–1994 Kaposvári KC 9.
1994–1995 Kaposvári KC 13.
1995–1996 Konstruktőr KSE 11.
1996–1997 Klíma-Vill Kaposvári SE 9.
1997–1998 Klíma-Vill Purina KSE 9.
1998–1999 Klíma-Vill Purina KSE 9.
1999–2000 Klíma-Vill Purina KSE 5.
2000–2001 Klíma-Vill Purina KKK 1.
2001–2002 Klíma-Vill Purina KKK 5.
2002–2003 Kaposvári Klíma-Vill KK 2.
2003–2004 Kaposvári KK 1.
2004–2005 Kaposvári KK 8.
Év Csapatnév Hely
2005–2006 Kaposvári KK 7.
2006–2007 Kaposvári KK 9.
2007–2008 Kaposvári KK 12.
2008–2009 Kaposvári KK 12.
2009–2010 Kaposvári KK 9.
2010–2011 Kaposvári KK 12.
2011–2012 Kaposvári KK 9.
2012–2013 Kaposvári KK 4.
2013–2014 Kaposvári KK 4.
2014–2015 Kaposvári KK 5.
2015–2016 Kaposvári KK 7.
2016–2017 Kaposvári KK 7.
2017–2018 Kaposvári KK 9.
2018–2019 Kaposvári KK 12.

Bajnoki eredmények[szerkesztés]

  • 1. hely: 2 (2000–2001, 2003–2004)
  • 2. hely: 1 (2002–2003)

Magyar kupa eredmények[szerkesztés]

  • 1. hely: 1 (2004)
  • 2. hely: 1 (2001)

Bajnokcsapat tagjai[szerkesztés]

2000–2001: Bencze Tamás, Gordan Filipović, Gémes Levente, Simon Balázs, Szőke Balázs, Varga Roland, Emir Halimić, Stojan Ivković, Ronald Nunnery, Ágfalvi Mihály, Beck Attila, Tömösváry Máté. Edző: Földi Sándor

2003–2004: Dénes Gábor, Dzunics Braniszlav, Filipovics Gordan, Simon Balázs, Szőke Balázs, Trepák Zoltán, Varga Roland, Stojan Ivković, Nate James, Casey Sanders, Beck Attila, Hendlein Roland, Tömösváry Máté. Edző: Kmézics Zorán

FIBA EuroCup[szerkesztés]

  • 1. hely: 2003.2004

Korać-kupa[szerkesztés]

  • 1. hely : 2002

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. BB1.hu: Átigazolási körkép – BB1.hu (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2022. szeptember 24.)
  2. A csapat. www.delfinek.hu. (Hozzáférés: 2022. szeptember 24.)
Előző bajnok:
Albacomp–UPC
Kosárlabda magyar bajnok
2000–2001
Következő bajnok:
Atomerőmű SE
Előző bajnok:
Marc Körmend
Kosárlabda magyar bajnok
2003–2004
Következő bajnok:
Atomerőmű SE
  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap