Kangal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kangal (Kangal köpeği)
Kangal dog with spikey collar, Turkey.jpg
Fajtagazda ország Törökország
Osztályozás
Csoport Molosszerek
Az FCI által nem elismert kutyafajta
A Wikimédia Commons tartalmaz Kangal témájú médiaállományokat.

A kangal az FCI által elismert török pásztorkutyafajta. Törökországból tilos kivinni, mivel "természet védelem" alatt áll; mégis gyakran találkozni importkutyákkal, amelyeket aztán külföldön tenyésztenek.

Származása és története[szerkesztés]

Törökországban csak ez a kutya érte el az elismert fajta rangját. Sivas térségben főként hagyományos állattartással foglalkozók foglalkoznak a fajtával, és tenyészetek is létesültek. Világszerte ismert és elismert mint ősi funkciójára - a nyáj ragadozóktól való védelmére - alkalmazható hagyományos munkakutya fajta.

Külleme[szerkesztés]

Színe bézs, vagy ordasba hajló, fekete maszkkal. Nem lehet foltos, vagy teljesen fekete színű. Erőteljes fej, atletikus testfelépítés jellemzi

Jelleme[szerkesztés]

Tradicionális nyájőrző fajtaként meglehetősen önálló, ugyanakkor megfelelő bánásmóddal jól nevelhető, intelligens fajta. Bizalmatlan, távolságtartó az idegenekkel, sőt erős agresszió is jellemző lehet. Domináns, verekedős viselkedésre hajlamos idegen kutyákkal. Árad belőle a nemesség és őserő, amit idegen kutya láttán, hátára kunkorodó farkával jelez is. Mégis rendkívüli falkaösztönnel rendelkezik, amelyhez a gazda és családja is hozzátartozik. A falkatagokkal szinte békés és óvatos.

Adatok[szerkesztés]

  • Marmagasság: 74-81 cm (kanok), 71-79 cm (szukák)
  • Testtömeg: 50-65 (kanok), 40-55 kg (szuka)
  • Várható élettartam: 12-14 év

Források[szerkesztés]