Kalsa (Palermo)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kalsa
Közigazgatás
TelepülésPalermo
Alapítás ideje1976. december 21.
Körzethívószám091
Népesség
Teljes népesség7397 fő (2019. dec. 31.)[1]
Népsűrűség9 341,47 fő/km²
Terület0,791845 km²
Elhelyezkedése
Kalsa (Szicília)
Kalsa
Kalsa
Pozíció Szicília térképén
é. sz. 38° 06′ 58″, k. h. 13° 22′ 08″Koordináták: é. sz. 38° 06′ 58″, k. h. 13° 22′ 08″
A Wikimédia Commons tartalmaz Kalsa témájú médiaállományokat.

A Kalsa vagy hivatalosan Mandamento Tribunali, Palermo egyik történelmi negyede. Gyakran la Kalsa vagy Kalsa néven hivatkoznak rá.

Név eredete[szerkesztés]

A Kalsa név, az arab al-Khāliṣa (الخالصة) szóból ered, ami "kiválasztott"-at jelent. A negyed hivatalos neve a Mandamento Tribunali (magyarul: "Ítélőszék negyed") abból ered, hogy a középkorban a negyedben levő Chiaramonte-Steri Palotában működött Szicília inkvizíciója.

Történelem[szerkesztés]

Ókor[szerkesztés]

A területen I. Hamilkár és Hannibál állomásoztatta hajóit hogy a Himéra elleni csatára felkészüljenek. Az akkori pun város falait a föníciaiak és karthágóiak vették be és hódították meg a várost.

Középkor[szerkesztés]

A ma ismert Kalisa Szicília arab megszállásával kezdődött el. Az emirátusban létrehozták Al-Khalesa várost a 9. században. Rövidesen európai szinten az egyik jelentősebb arab település lett. Palermo, akkori nevén Balarm közigazgatási központja lett, amely egészen 1072-ig a normann megszállásig fennállt. 937 körül az arabok egy erődítményt építettek a kiskikötő mellett.[2]

970-re Palermo már Kairó vagy Cordoba méretével megegyező muszlim település lett. Kalsában volt az emír lakhelye, ahová fegyverraktár, börtön, mecset lett épülve valamint hivatalok és fürdők is épültek a negyedben. Itt nem voltak sem boltok sem piacot. A negyedet kőfal vette körbe, aminek négy kapuja volt.

Kalsa központja, a mai Piazza Kalsa-n volt. A téren az arabeszk stílusban épült Görög Kapu, a 16. századi "spanyol mór újjászületési mozgalom"- hoz köthető és nem az arab megszállás idejére.[3]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]