K. Szabó Zoltán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
K. Szabó Zoltán
Született1937. szeptember 7. (86 éves)
Izsák
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásavillamosmérnök
Tisztségevezérigazgató (1986–1995, Elektronikus Mérőkészülékek Gyára)
Iskolái
SablonWikidataSegítség

K. Szabó Zoltán (Izsák, 1937. szeptember 7. –) villamosmérnök, nyugalmazott vezérigazgató.

Általános iskoláit Kecskeméten, a Református Kollégiumban végezte. 1951-ben származása miatt középiskolában nem tanulhatott tovább ezért tanulmányait a fővárosban folytatta: elektroműszerész tanuló lett. Később a Kandó Kálmán Technikum esti tagozatán híradásipari technikus végzettséget szerzett; magyar tanára, Bada Gyula meghatározó személy volt számára. 1960-tól a BME Villamosmérnöki Karán tanult, 1966-ban diplomázott.

Első és egyetlen munkahelye az Elektronikus Mérőkészülékek Gyára (EMG) volt, ahol 1954-ben a bemérő műszerésze lett. 1962-ben az EMG műszerszolgálatának vezetésével bízták meg. 1968-tól a számítógép gyáregységben a MEO és a számítógép üzembe helyezés és szerviz munkáját vezette. Aktív részese volt a későbbi ESZR R10 számítógép alapját képező francia CII licenc számítógép átvételének.

1970-ben vállalkozási főosztályvezetővé nevezték ki.

Kezdeményezte és irányította HUNOR CNC szerszámgép vezérlés gyártmánycsalád kifejlesztését. 1978-ban a vállalat fejlesztési igazgatóhelyettese lett.

1986 őszén az EMG vezérigazgatójává választották. 1991 és 1995 között, a rendszerváltás miatt bekövetkezett felszámolás alatt a gyár működését irányította.

A Magyar Elektronikai és Informatikai Szövetség alapító elnöke, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és az Informatika Történeti fórum tagja. Szakmai tevékenységét a Munka Érdemrend arany fokozatával ismerték el.

Források[szerkesztés]

  • EMG Üzemi Híradó, 1986 
  • Who is who Magyarországon