Külföldi önkormányzati rendvédelmi szervek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A helyi/városi/önkormányzati rendőrségeket a települések hozhatják létre, az állami rendőrséggel megegyező jogkörrel, és a városi költségvetéstől függő létszámmal, gépjárműparkkal és felszereléssel vannak ellátva. A központi körözési rendszerhez hozzáférnek, saját előállító helyiségük van, általában autóval, kerékpárral, motorkerékpárral vagy gyalogosan, esetleg lovon látnak el szolgálatot, járőrpárban, vagy ha helyzet megkívánja akár több fővel is, valamint szolgálati kutyát is alkalmazhatnak. A helyi település közigazgatási területén belül látnak el szolgálatot. Felszerelésük között megtalálható a könnygázszóró eszköz, elektromos sokkoló, bilincs, lámpa, rendőrbot (tonfa, gumibot, teleszkópos bot, kardlap), rádió, különböző adatlapok, bírságtömbök, nyomtatványok, maroklőfegyver, géppisztoly, gépkarabély, sörétes puska, gumilövedékes pisztoly és a gumilövedékes puska is. A piaci árusítást, a közterületi árusítást, közterületek jogszerű használatát, a fizető parkolók jogszerű használatát, a kerékbilincs alkalmazását, a közterületen tárolt üzemképtelen gépjárművek elszállítását, valamint a forgalmat akadályozó vagy veszélyeztető gépjárművek elszállítását is ezek a szervek végzik. Tevékenyen részt vesznek a szabályok betartatásában, bűnmegelőzésben, bűnelkövetők elfogásában, közlekedés ellenőrzésében, traffipaxot is használnak, valamint ha szükséges járműforgalom irányítást is végeznek. Térfigyelő kamerák üzemeltetését és figyelését is végzik. Általában a nap 24 órájában látnak el szolgálatot, a hét minden napján. A legtöbb testület rendfokozatokat is használ. Külön bejelentő telefonszámot üzemeltetnek országos szinten. Magyarországon hasonló szervezetek az Önkormányzati Rendészetek, ám ők nem rendőrök, hanem mezőőrök, természetvédelmi őrök és közterület- felügyelők, külön jogszabályban meghatározott feladatokat láthatnak el, igazoltathatnak, előállíthatnak, helyszíni bírságot szabhatnak ki, és kényszerítő eszközt is alkalmazhatnak, de jogkörük korlátozottabb a külföldi települési rendőrségekhez képest.

Lásd még: Magyarországi helyi rendészetek

Francia Mezőrendőrség címere
Francia Mezőrendőrség jelvénye


Francia Garde champêtre (Mezőrendőrség)[szerkesztés]

Feladatuk a település külterületén lévő termőföldek védelme, vadászat, halászat ellenőrzése. 112 nemzetközi segélyhívószámon lehet őket értesíteni.

Rendfokozatok:

Garde Champêtre principal stagiaire

Garde Champêtre principal titulaire

Garde Champêtre chef

Garde Champêtre chef principal

Francia Települési Rendőrség címere
Francia Települési Rendőrség gépjárműve

Francia Police Municipale[szerkesztés]

Rendfokozataik:

Gardien-brigadier stagiaire
Gardien-brigadier
Brigadier
Brigadier-chef principal
Chef de service
Chef de service principal de 2e classe
Chef de service principal de 1e classe
Directeur de police municipale or Directeur principal de police municipale
Olasz Település Rendőrök
Olasz motorkerékpáros Települési Rendőrök

Olasz Polizia Municipale / Polizia Locale[szerkesztés]

Az Olasz települési rendőrség, a 112 nemzetközi segélyhívószámon értesíthetőek.

Spanyol Települési Rendőrök

Spanyol Policia Municipal / Policia Local / Guárdia Urbana[szerkesztés]

Spanyol települési rendőrség, a 112 nemzetközi segélyhívószámon értesíthetőek. Minden 5.000 főt meghaladó településen kötelező a testület felállítása.

Lengyel Városi Rendőr
Lengyel Városi Rendőrség gépjárműve

Lengyel Straż Miejska / Straż Gminna[szerkesztés]

Lengyel települési rendőrség, a 986 telefonszámon érhetőek el.

Rendfokozatai:

Aplikant Młodszy Strażnik Strażnik Starszy Strażnik
Młodszy specjalista Specjalista Starszy specjalista
Młodszy inspektor Inspektor Starszy inspektor
Zastępca kierownika Kierownik Zastępca naczelnika Naczelnik
Zastępca komendanta Straży Komendant Straży
Román Helyi Rendőrség gépjárművei

Román Poliţia Locală / Helyi rendőrség[szerkesztés]

Román települési rendőrség, mivel a település önkormányzata hozza létre, ezért a székelyföldi magyar lakta településeken székelyföldi magyarok alkotják a testületet. 112-es segélyhívó számon értesíthetőek.


Pozsonyi városi rendőrök

Szlovák Mestská Polícia / Városi rendőrség[szerkesztés]

Szlovák települési rendőrség, mivel a település önkormányzata hozza létre, ezért a felvidéki magyar lakta területeken felvidéki magyarok alkotják a testületet. Országos telefonszámuk: 159. Minden 1.000 lakosra kell egy városi rendőrt biztosítani.


Cseh Městská policie[szerkesztés]

Cseh települési rendőrség, országos telefonszámuk: 156.