Közösségi bank

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Magnet Magyar Közösségi Bank

A Magnet Bank egy közösségi bank – vagy más néven értékalapú bank – olyan pénzintézet, amely tevékenysége során a gazdasági haszon létrehozásával egyenértékűként kezeli a társadalmi és környezeti pozitív hatás megteremtését.

A közösségi bankok alaptevékenységük részeként értelmezik a társadalmi felelősségvállalást, és kiemelten hiteleznek olyan projekteket, melyek a közösség javát szolgálják (pl. napelemparkok, elektromos mobilitás, alternatív oktatás).

A közösségi betétek elhelyezésével a betétes eldöntheti, hogy pénzét a bank milyen hitelcélra fordíthatja. Sőt, lekötésével minden erőfeszítés vagy többletköltség nélkül kedvezményesebbé teheti az általa kiválasztott konkrét hitelfelvevő vagy működési terület hiteldíját, ezzel jelentősen segítve őt. A közösségi bankok, vagy újbankok ügyelnek az átláthatóságra és ügyfeleiket rendszeresen tájékoztatják pénzük felhasználásáról.

A közösségi bankok összekötik az ügyfeleiket szociális projektekkel, lehetőséget teremtenek számukra, hogy az éves nyereségük rájuk eső részét egy általuk választott, konkrét társadalmi ügy támogatására juttassák.

A közösségi bankok a hitelek elbírálásakor pozitív és negatív szűrőket egyaránt alkalmaznak. A negatív szűrő azt jelenti, hogy bizonyos célokra (fegyvergyártás, dohányipar stb.) nem biztosítanak hitelt. A pozitív szűrő ezzel ellentétben meghatározza, hogy melyek azok a célok, amelyek számára a bank kifejezetten törekszik forrást biztosítani (pl.: zöld energia, biogazdálkodás, oktatás, kultúra, egészségügy).

Mitől lesz közösségi egy hazai bank? Példaként álljon itt 10 dolog amit tudni érdemes a stratégiájáról: www.magnetbank.hu/a-kozossegi-bankrol/mitol-kozossegi-a-bank

Különleges bankfiók, közösségi banki terek: https://www.magnetbank.hu/belvarosi-kozossegi-pont

Közösségi bankok története[szerkesztés]

A kezdetek óta a bankokat kizárólag pénzügyi intézményekként látják, a morális szempontok nem kerültek szóba. Az ügyfelek nem asszociálják a bankokat azokkal a tevékenységekkel, amikhez támogatást nyújtanak. A változó szociális igényeknek és annak köszönhetően, hogy az emberek egyre pontosabban tudják, hogy a megfelelő hitelezési politika hiányának milyen következményei lehetnek, a bankok kezdik érezni a nyomást a társadalom, a civil szervezetek és az állam részéről, hogy változtatni kell.[forrás?] Például az 1990-es évek közepén a Brit Co-operative Bank 6000 ügyfelet kérdezett meg, hogy mi a véleménye az etikus banki modellről. 84% úgy gondolta, jó koncepció. Ma már egyre több egyetemen is tanítják a közösségi, etikus banki és vállalati modelleket.

Közösségi, etikai és zöld bankok szerte a világban[szerkesztés]

  • Caja Navarra, Spanyolország

Az 1921-ben alapított CAN (Caja de Ahorros de Navarra) egy közepes méretű megtakarítási bank a Navarra régióban. Főképp a szegényebb osztályokra ügyelnek, és a földrajzi régió előnyeit igyekeznek kihasználni.[forrás?] A CAN-nél az ügyfelek a bank rájuk eső profitjának 30%-át felajánlhatják jótékony célra.[forrás?] 2001 és 2007 között a CAN 20. helyről 12.-re emelkedett a spanyol megtakarítási bankok között elért adózás utáni profit alapján. Jelenleg a CAN Kelet-Európa irányába akarja terjeszteni a Közösségi Banki modellt.

  • Triodos Bank, Zeist, Hollandia (további központok: Nagy-Britannia, Belgium, Németország és Spanyolország)

A Triodos bankot 1980-ban alapították Hollandiában. A bank neve a görög „tri hodos” kifejezésből származik, amely három irányú megközelítést jelent. A Triodos egy aktív nemzetközi részleget működtet, és mikrofinanszírozási kezdeményezéseket támogat szerte a fejlődő világban. Ez az egyetlen olyan kereskedelmi bank Nagy-Britanniában, akik évente kilistázzák az összes hitelt, amit a bank kihelyezett, így az ügyfelek pontosan láthatják, hogy mire használják pénzüket. 2009-ben 576 dolgozója volt, és 9,5 millió eurós nettó bevételt értek el.[forrás?]

  • Co-operative Bank, Nagy-Britannia

A Co-operative Bankot 1872-ben alapították, 1971-ben jegyezték be. 1975-ben a bank az első új tagja lett a Committee of London Clearing Banks–nek az elmúlt 40 évben. A bank etikus bankként működik, negatív szűrővel (tehát bizonyos célok, iparágak ki vannak zárva a hitelezésből). 1999-ben elindították a „smile”-t, amely egy független, kizárólag internetes működésű bank, amelynek a kutatások alapján a legtöbb elégedett ügyfele van, és több díjat is nyert az elmúlt években az ügyfelek kiszolgálásáért és online banki kiválóságáért.[forrás?] A 2009-es évben 1385,6 millió GBP nettó bevételt értek el.[forrás?]

  • MagNet Magyar Közösségi Bank, Magyarország

A MagNet Bank (Jogelődje a HBW Express Bank) a 2010-ben alakult át kereskedelmi bankból közösségi bankká. A MagNet Bank felelős hitelezési politikájának és alapfilozófiájának megfelelően vállalja, hogy bizonyos tevékenységeket finanszírozó hitelnyújtásokat eleve kizár: olyanokat, amelyekkel valószínűleg ügyfelei sem értenek egyet. A Bank ezzel szemben pozitívan szűri, sőt aktívan keresi a kapcsolatot és finanszírozási lehetőségeket a valódi társadalmi értéket létrehozó, illetve a kiemelten környezettudatos vállalkozásokkal. Közösségi termékeink olyan hiteleket, projekteket, ügyféligényeket finanszíroznak, amelyek a fenntartható fejlődést, a környezet megóvását, az általános életfeltételeket, a természeti és alkotott értékek védelmét, bővítését, fenntartását szolgálják.

A közösségi bankban az ügyfelek igazi partnernek érezhetik magukat, mert

·       meghatározhatják, hogy a betétben elhelyezett pénzüket a Bank milyen célra használja fel,

·       szabadon meghatározhatják, hogy lakossági számlavezetésükhöz havonta milyen összeggel járulnak hozzá (becsületkassza),

·       a bank kiszámítja és egyenként megosztja ügyfeleivel, hogy mekkora nyereséget realizált általuk,

·      a MagNet évről évre felajánlja ügyfelei részére, hogy ők rendelkezzenek a nyeresége 10%-áról társadalmi szervezetek javára (Közösségi Adományozási Program).

  • ShoreBank, USA

A ShoreBank egy amerikai közösségi fejlődési bank és zöld bank. 1973-ban alapították Chicagóban. A bank működése (főleg jelzáloghitelek és hitelek kis üzleteknek) jelentősen hozzájárult több chicagói kerület gazdaságához.[forrás?] Több mint negyedét a környék jelzálog és rehabilitációs kölcsöneinek a ShoreBank finanszírozta.[forrás?] A mai napig több mint 49 000 ház vételéhez és felújításához hiteleztek kedvező feltételekkel.[forrás?] Számtalan egyéb díj mellett 2008-ban a ShoreBank alapítói megkapták a Hesburgh Award for Ethics in Businesst.[forrás?]

  • RSF Social Finance, San Francisco és New York, USA

Az RSF egy non-profit pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó szervezet, amely befektetéseket, hiteleket és emberbaráti szolgálatokat nyújt egyéneknek és vállalatoknak. Az RSF előnyben részesíti a környezeti, szociális és gazdasági fenntarthatóságot, és tőkét nyújt olyan szervezeteknek, akik elkötelezték magukat az igazságos eljárások és a gazdaság fejlesztése mellett.[forrás?]

  • Shared Interest, Nagy-Britannia, befektetések szerte a fejlett és fejlődő világban

A Shared Interest Society Limited egy fair-trade pénzügyi szövetkezet brit központtal 1990 óta. Ma hitelt és pénzügyi szolgáltatásokat nyújt fair-trade termelőknek, kiskereskedéseknek, importőröknek és exportőröknek világszerte. A finanszírozási mechanizmusa a következő: a vevő (pl.: kávéimportőr) megrendeli a terméket a termelőtől, a Shared Interest fizet egy előleget a termelőnek (aki kölcsönözhet további összeget az egyéb felmerülő költségekre). Ezt követően leszállítják az árut, majd kifizetik a hátralévő összeget a termelőnek, és végül a vevő visszafizeti a hitelt a Shared Interestnek.

  • Cultura Bank, Norvégia

Az 1997 óta működő oslói központú banknak elsődleges célja az olyan projektek támogatása, amelyeknek szociális és etikai céljuk van.

  • GLS Bank, Németország

A GLS bankot 1974-ben alapították egy antropozófiai kezdeményezésként, ezzel megalakult Németország első etikus filozófia alapján működtetett bankja. A tulajdonosok nem jogosultak osztalékra, azért, hogy a közhasznú kezdeményezéseknek kedvező hitelfeltételeket nyújthassanak. A GLS bank úgy nyilatkozott, hogy fókuszuk a kulturális, szociális és ökológiai kezdeményezésekre irányul.

  • Alternative Bank, Svájc

A svájci Altervative Bank 1990-es alapítása összeköthető azzal, hogy az 1970-es és 1980-as években egyre nőtt azok száma, akik nem értettek egyet a svájci bankrendszer visszásságaival (pénzmosás, „fekete” pénzek).[forrás?] Alapításában a civil szervezeteknek jelentős része van. Etikus filozófiájának különlegessége, hogy építési projektek elbírálásánál egy kifinomult pontrendszert használnak, amelyben minél fenntarthatóbb egy ház, annál kedvezőbb hitelt kaphat.[forrás?]

  • Banca Popolare Etica, Olaszország

A Banca Popolare Etica több nagy szociális szervezet koalíciójának eredménye, akik fenntarthatóbb és átláthatóbb bankot szerettek volna Olaszországban. Különlegessége, hogy szavazásnál függetlenül a részvények számától a „one person, one vote” szabályt alkalmazzák, így a több mint 30 000 részvényes szavazata egyenlő arányban járul hozzá a döntések meghozatalához.

  • Crédit Coopératif, Franciaország

A Crédit Coopératift a 19. században alapították, hogy segítséget nyújtson olyan vállalkozóknak és szervezeteknek, akik a szociális és gazdasági fenntartható fejlődés keretei között működnek.[forrás?] Bankként több non-profit szervezetnek partnere, köztük több olyan szervezetnek, akik a társadalomból valamilyen okból kirekesztett (fizikai, mentális és szociális problémákkal küzdő) emberek segítését célozzák.

  • Citizens Bank, Kanada

Az 1997-ben alapított kanadai banknak egy öt területre ható etikai szűrője van: etikus üzletek, környezettudatos vezetés, tisztelet és tisztességes bánásmód, egészséges közösségek, békés közösségek.[forrás?]

  • Bendigo Bank, Ausztrália

Az 1858-ban alapított Bendigo Bank 1992-ben kezdett az etikusabb működés felé haladni, amikor bemutatta Ausztrália első „Zöld Hiteleit”, és elkezdett együttműködni a non-profit szektorral. A Közösségi Bank programját 1998-ban kezdte el.[forrás?]

  • Merkur Bank, Dánia

A Merkur Bank Dánia vezető szociális és etikus bankja. Kiemelten támogat fair-trade üzleteket, és számtalan zöld és fenntartható célú import-export tevékenységhez nyújt alacsony kamatozású hiteleket.

  • La Nef, Franciaország

A La Nef egy etikus finanszírozással foglalkozó szervezet. Célja, hogy összekösse a megtakarítókat azokkal a kölcsönzőkkel, akik fenntartható projektekkel foglalkoznak, amelyek megfelelnek az etikai és szociális kritériumoknak. Három fő értékük az etikusság, az átláthatóság és a szolidaritás.[forrás?]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Civic Banking című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]