Kékharisnya Társaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kékharisnya szócikkből átirányítva)

A Kékharisnya Társaság (angolul Blue Stockings Society) informális szociális és önképző mozgalom volt a 19. század közepén Angliában, amely a hasonló, bár formálisabb francia mozgalom mintájára alakult.

A két mozgalom közti lényeges különbség, hogy az angol az oktatásra és a kölcsönös együttműködésre fókuszált, míg a franciák a szociális hálózatépítést és az egyéni szociális előrejutást tartották fontosabbnak.

Az angol mozgalom tagjai közé tartozott:

A csoport és a név eredete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A korai 1750-es években Elizabeth Montagu és mások női irodalmi kört alapítottak, ami forradalmi lépés volt a hagyományos, kevés agymunkát igénylő női elfoglaltságokhoz képest. Számos vendéget hívtak körükbe, köztük a botanikus, tolmács és könyvkiadó Benjamin Stillingfleetet. Stillingfleet nem volt elég gazdag ahhoz, hogy az alkalomhoz illően öltözzön, ami akkoriban többek közt fekete selyemharisnyát jelentett, ezért utcai viseletben érkezett, kék gyapjúharisnyájában.

Ez valóságos hullámot indított el. A tagok egyikének férje Edward Boscawen tengernagy volt, aki a gyűléseket lenézően Kékharisnyás társaság („Blue-Stocking Society”) névvel illette.

Az elnevezést csakhamar széles körben felkapták, az olvasott, intellektuel nőkre alkalmazták; a gúnyos mellékértelmet (a házimunkát elhanyagoló, műveltsége hiú fitogtatásában tetszelgő nőszemély) csak később fűzték hozzá.