Ugrás a tartalomhoz

Ada Lovelace

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ada Lovelace
SzületettAugusta Ada Byron[1]
1815. december 10.[2][3][4][5][6]
London[7]
Elhunyt1852. november 27. (36 évesen)[4][5][6][8][9]
Marylebone
ÁlneveA. A. L.
Állampolgárságabrit
HázastársaWilliam King-Noel, 1st Earl of Lovelace (1835. július 8. – 1852. november 27.)[10][11]
Gyermekei
 • Anne Blunt, 15th Baroness Wentworth
 • Ralph King-Milbanke, 2nd Earl of Lovelace
 • Byron King-Noel, Viscount Ockham
SzüleiAnne Isabella Byron
George Byron
Foglalkozása
Halál okaméhrák
SírhelyeChurch of St. Mary Magdalene, Hucknall

Ada Lovelace aláírása
Ada Lovelace aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Ada Lovelace témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Augusta Ada King, Lovelace grófnője (születési nevén Augusta Ada Byron, általánosan ismert nevén Ada Lovelace; London, Anglia 1815. december 10.Marylebone, London, Anglia 1852. november 27.) angol matematikus és írónő, aki főként arról volt ismert, hogy leírást készített a Charles Babbage által tervezett első mechanikai számítógéphez, az analitikai számolóműhöz. Egyesek szerint a géphez készült programokat is ő írta, így az első számítógép-programozónak tekinthető, de hozzájárulásának mértéke vitatott.

Élete[szerkesztés]

Ada Lord Byron költő és felesége, Annabella Milbanke egyetlen gyermeke, és egyben a költő egyetlen törvényes gyermeke. Byron féltestvéréről, Augusta Leighről nevezték el, akivel Byronnak a korabeli pletykák szerint vérfertőző viszonya volt, amelyből egy gyermek is született. Augusta biztatta Byront, hogy a botrány elkerülése érdekében házasodjon meg, ő pedig vonakodva, de elvette Annabellát, aki miután később rajtakapta a párt, 1816. január 16-án elhagyta a költőt, és magával vitte az egy hónapos Adát. Byron április 21-én aláírta a válási papírokat, és pár évvel később örökre elhagyta Angliát. Többé nem találkozott velük.

Ada az édesanyjával élt, amint ez apjának másokkal folytatott levelezéséből nyilvánvaló. Lady Byront nagyon érdekelte a matematika (Byron egyszer „paralelogrammahercegnő”-nek nevezte), ami fontos szerepet töltött be életében. Igyekezett megakadályozni, hogy Ada olyan őrült legyen, amilyennek az apját tartotta, ez volt az oka, hogy már kiskorától kezdve tanította matematikára. Ada magántanároktól tanult matematikát és természettudományokat, egyik tanára Augustus De Morgan volt. Később, a londoni előkelő társaság tagjaként fiatalkorában a Kékharisnya Társaság tagja volt.


1835-ben házasságot kötött William Kinggel, aki a 8. King báró és később, grófi rangra emelve Lovelace első grófja lett. Három gyermekük született: Byron (1836. május 12-én), Annabella (később Lady Anne Blunt, 1837. szeptember 22-én) és Ralph Gordon (1839. július 2-án). A család Ockham Parkban élt a Surrey megyei Ockhamben. Ada teljes neve és címe házasságától Őméltósága Augusta Ada, Lovelace grófnője. Ma leginkább Ada Byron vagy Ada Lovelace néven ismert.

Ismerte Mary Somerville-t, a híres 19. századi kutatót és tudományos szerzőt. Ő mutatta be 1833. június 5-én Charles Babbage-nek. Szintén az ismerősei közé tartozott Sir David Brewster, Charles Wheatstone, Charles Dickens és Michael Faraday.

18421843-ban Ada kilenc hónap alatt lefordította Luigi Menabrea olasz matematikus írását Babbage új gépének, az Analytical Engine-nek a tervéről. Jegyzeteket is fűzött a műhöz, amelyben részletesen leírta, hogyan lehet Bernoulli-számokat számítani a gép segítségével. Történészek szerint ez a világ legelső számítógépes programja, életrajzírók szerint azonban a programokat maga Babbage írta, Ada pedig mindössze egy hibát talált bennük, és visszaküldte javításra. A bizonyítékok, valamint Babbage és Ada levelezése azt mutatja, hogy a programokat Babbage írta, de Ada írásaiban előfordul a gép használatának néhány olyan lehetősége, amelyet Babbage sosem tett közzé, például hogy „a gép képes lehet bármilyen összetettségű zenedarabok komponálására”.

Ada Lovelace

Ada Lovelace két héttel a 37. születésnapja előtt halt meg méhrákban, amelyet feltehetőleg súlyosbított a kor szokása szerinti „gyógymód”, az érvágás. Lánya, Lady Anne Blunt szintén híres lett, a Közel-Keleten tett utazásai és arab lovak tenyésztése miatt.

Adát, kérésére, soha nem ismert apja mellé temették a hucknalli (Nottingham) Szent Mária Magdolna-templomba.

Életrajzírói megjegyezték, hogy Ada sokat küszködött a matematikával, és vitatott, teljesen megértette-e Babbage gépének működési elvét, vagy csak a gép népszerűsítésében volt Babbage hasznára.

Érdekességek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Ada: A Life and a Legacy
 2. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 9.)
 3. Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
 4. a b MacTutor History of Mathematics archive. (Hozzáférés: 2017. augusztus 22.)
 5. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 6. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 7. Pioneers of Science and Technology, 13
 8. Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 9. Brockhaus (német nyelven)
 10. Kindred Britain
 11. p2744.htm#i27434, 2020. augusztus 7.
 12. Sam Machkovec. „Nvidia's Ada Lovelace GPU generation: $1,599 for RTX 4090, $899 and up for 4080”, Ars Technica, 2022. szeptember 20. 

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]