Kábelmodem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Egy kábelmodem

A kábelmodem egy olyan modem, amely a kábeltelevíziós hálózaton képes kommunikálni. A kábelmodemeket elsősorban széles sávú internetkapcsolat megvalósítására használják. Szigorúbban véve a kábelmodem nem is modem, hanem egy hálózati híd. Egyes internetszolgáltatók a hálózati hidat routerrel vagy network hub-bal kombinálva forgalmazzák illetve adják bérbe, s a kombinált eszközt nevezik kábelmodemnek.

Kábeles internetkapcsolat[szerkesztés]

A kábeles internet az említett kábeltelevíziós infrastruktúrára alapozott internetkapcsolatot jelenti. A céges kábelmodem-előfizetések sávszélessége jellemzően 30-1000 megabit per másodperc tartományban van. A lakossági szolgáltatás sebessége általában 30 Mbps (megabit per másodperc) és 300 Mbps között mozog a meglévő kábelhálózat, illetve az azt kiszolgáló eszközök függvényében. A nagyobb sebességek például üvegszál alkalmazásával érhetők el, de ennek megvalósítása vagy hiánya a szolgáltatón múlik.

A kábelinternetnek két potenciális hátránya lehet:

  1. Egy adott sávszélességen több előfizető osztozik, gyakran egy ház, háztömb vagy egy egész utca. Ezért a kapcsolat sebessége függ attól is, hogy éppen hányan használják azt a hálózatot egyidejűleg.
  2. Mivel több szolgáltató, ugyanezen a vezetéken vezeti el kábeltelevíziós szolgáltatásait , ezért az analóg televíziózás közben , egy visszairányú szűrő nélkül akár az egész utcában vagy körzetben elmehet az internetszolgáltatás.

Technológia[szerkesztés]

A legjobban elterjedt kábel-technológia az a HFC (Optikai-Koax) hálózaton működő DOCSIS és EuroDOCSIS . Ezek akár 10 Gbit/s sebességre is képesek.

Szolgáltatók[szerkesztés]

A Magyarországon működő legnagyobb szolgáltatók , melyek HFC technológián is dolgoznak[szerkesztés]

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft.

A Magyar Telekom Nyrt.

A Vodafone Magyarország Zrt. (jogelőd UPC)

Források[szerkesztés]

https://www.ent.hu/?q=kabelmodem

https://www.normann-engineering.com/hu/products/product_group/23/kabelmodemek/

http://netpedia.hu/kabelmodem

DOCSIS