Kábelmodem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy kábelmodem

A kábelmodem egy olyan modem, amely a kábeltelevíziós hálózaton képes kommunikálni. A kábelmodemeket elsősorban széles sávú internetkapcsolat megvalósítására használják. Szigorúbban véve a kábelmodem nem is modem, hanem egy hálózati híd. Egyes internetszolgáltatók a hálózati hidat routerrel vagy network hub-bal kombinálva forgalmazzák illetve adják bérbe, s a kombinált eszközt nevezik kábelmodemnek.

Kábeles internetkapcsolat[szerkesztés]

A kábeles internet az említett kábeltelevíziós infrastruktúrára alapozott internetkapcsolatot jelenti. A céges kábelmodem-előfizetések sávszélessége jellemzően 3-30 megabit per másodperc tartományban van. A lakossági szolgáltatás sebessége általában 512 kbps (kilobit per másodperc) és 30 Mbps között mozog.

A kábelinternetnek két potenciális hátránya van:

  1. Egy adott sávszélességen több előfizető osztozik, gyakran egy ház, háztömb vagy egy egész utca. Ezért a kapcsolat sebessége függ attól is, hogy éppen hányan használják azt a hálózatot egyidejűleg.
  2. Sok kábeles internetszolgáltató nem szívesen ad kábelmodem hozzáférést kábeltelevíziós szolgáltatás nélkül. Ez egy hasonló termékkapcsolásos trükk, mint az úgynevezett meztelen ADSL szolgáltatás hiánya, amikor az ADSL szolgáltató csak telefonszolgáltatással együtt kínálja az ADSL-t (időközben a Gazdasági Versenyhivatal kötelezte a vezetékes telefonszolgáltatókat a telefonelőfizetés nélküli ADSL szolgáltatás bevezetésére).

Forrás[szerkesztés]

[forrás?]