Ugrás a tartalomhoz

Jelmez

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Jelmez alatt olyan öltözetet értünk, mely bizonyos állapotot, kort, nemzetiséget, rangot, hivatalt jelöl, és ünnepélyek, hivatalos alkalmak, színpadi előadások alkalmával vagy képzőművészeti termékeken használunk.[1]

A színpadi jelmez[szerkesztés]

Színpadi jelmez kifejezés alatt minden olyan a színpadon használt ruhát értünk, amit az előadók a színpadon viselnek. A kifejezést néha csak azokra a ruhákra értik, amit a jelmeztervező kifejezetten az előadóművész számára felkérésre készített. A színházi jelmezek segíthetik a színészt a játszott karakter életkorának, nemi szerepének, foglalkozásának, társadalmi osztályának, személyiségének ábrázolásában. A színpadi jelmezek használhatók történelmi kor ábrázolásában vagy egy karakter jellemvonásának eltúlzásában.

Galéria[szerkesztés]

Az Év Jelmeztervezője[szerkesztés]

  • 2015 - Orosz Klaudia látvány- és bábtervező művész nyerte el.[2]
  • 2016 - Nagy Fruzsina Az Év Jelmeztervezője.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Pallas nagy lexikona
  2. Megvannak az év legjobb látványtervezői 7óra7, 2016. január 11.
  3. Látványtér 2016 – Nagy Fruzsina, Bagossy Levente és Khell Csörsz az év tervezői Archiválva 2017. április 26-i dátummal a Wayback Machine-ben szinhaz.org, 2017. január 5.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Stage_clothes című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]