JBL

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
JBL
Típusüzleti vállalkozás
Alapítva1946[1][2]
NévadóJames Bullough Lansing
SzékhelyNorthridge
AlapítóJames Bullough Lansing
Iparágelektronika
Tulajdonos
Termékek
AnyavállalataHarman International Industries
JBL (USA)
JBL
JBL
Pozíció az USA térképén
é. sz. 34° 13′ 26″, ny. h. 118° 30′ 02″Koordináták: é. sz. 34° 13′ 26″, ny. h. 118° 30′ 02″
A JBL weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz JBL témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A JBL audiotermékeket gyártó amerikai cég. Fej- és fülhallgatókat gyártanak, illetve hangszórókat otthoni és autóban történő használatra egyaránt. A vállalat a dél-koreai Samsung leányvállalataként üzemel.

Története[szerkesztés]

James Bullough Lansing amerikai mérnök alapította 1946-ban, az elnevezés is az ő kezdőbetűiből származik. Már 1927-ben alapított egy vállalkozást üzleti társával, Ken Deckerrel együtt Lansing Manufacturing Company néven, amely hangszórókat gyártott. 1939-ben azonban Decker repülőgép-balesetben elhunyt, így Lansing új vállalatot alapított James B. Lansing Sound elnevezéssel, amelyet gyakran rövidítettek JBL Soundra. A Sound szót 1955-ben kénytelenek voltak elhagyni a névből az Altec Lansing Corporationnel való vitájuk miatt, így csak simán JBL lett, és így üzemel egészen a mai napig. A névváltoztatáskor jelent meg először a vállalat máig használt logója: egy pont és felette egy lefelé fordított háromszög a J betű felett.

Legelső hangszórójukat 1946-ban dobták piacra. 1969-ben a Jervis Corporation (ma Harman International) tulajdonába került, a Harmant pedig 2017-ben megvásárolta a Samsung, így a JBL is a dél-koreai óriáscég kezébe került.

A márkanév híres lett minőségi fej- és fülhallgatóiról, illetve hangszóróiról. Leghíresebb hangszórójuknak a JBL Paragon számít, amely 1957-ben került piacra, és 1983-ban fejezték be a gyártását. Ez a hangszóró ma ikonikusnak számít, és gyűjtők kedvence lett. Ma a JBL termékeit olyan nagy autómárkák is felhasználják gépkocsijaikban, mint a Toyota, a Ferrari vagy a Smart. Továbbá az NBA (National Basketball Association) hivatalos audiogyártójaként is szolgál. 2007-ben könyv is íródott a JBL történetéről.

Források[szerkesztés]

  1. a b https://jblpro.com/en-US/history, 2022. december 18.
  2. Crunchbase (angol nyelven). (Hozzáférés: 2022. december 18.)
  3. OpenCorporates (angol nyelven). (Hozzáférés: 2022. december 18.)