Jórgosz Papandréu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jórgosz Papandréu
Papandreu 2002-ben
Papandreu 2002-ben
Görögország miniszterelnöke
Hivatali idő
2009. október 6.2011. november 11.
Előd Kosztasz Karamanlisz
Utód Lukász Papadímosz

Született 1952. június 16. (64 éves)
Amerikai Egyesült Államok Saint Paul, Amerikai Egyesült Államok
Párt
  • Panhellenic Socialist Movement
  • Movement of Democratic Socialists

Szülei Margaret Chant - Papandreou
Andreas Papandreu
Házastársa Ada Papapanou
Foglalkozás
  • politikus
  • diplomata
  • szociológus
Iskolái
Vallás Görög ortodox egyház

Díjak
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jórgosz Papandréu témájú médiaállományokat.

Jórgosz Andréa Papandréu (görögül Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου, Saint Paul, Amerikai Egyesült Államok, 1952. június 16. – ) görög szociáldemokrata politikus, Görögország miniszterelnöke volt.

Életpályája[szerkesztés]

Politikusi dinasztiából származik. Apja, Andreasz Papandreu kétszer, 1981–89 és 1993–96 között volt görög miniszterelnök, nagyapja, idősebb Jorgosz Papandreu pedig háromszor. Születésekor apja épp az USA-ban volt egyetemi állásban, anyja is amerikai születésű görög.

Iskoláit Torontóban és az amerikai Amherstben végezte, majd a Stockholmi Egyetemre, a London School of Economics-ra (LSE) és a Harvard Egyetemre járt, ahol szociológusi diplomát szerzett. Ezután a svéd emigránsok beilleszkedési problémáival, később külkapcsolatokkal foglalkozott.

1974-ben, a diktatúra megszűnte és a demokrácia visszaállítása után tért haza Görögországba, ahol apja pártjában, a Pánhellén Szocialista Mozgalomban (PASZOK) kezdett tevékenykedni. 1981 óta parlamenti képviselő. Az 1980-as és 1990-es években többször volt oktatási és külügyminiszter.

2004 februárja óta a PASZOK elnöke. 2006-tól a Szocialista Internacionálé elnöke.

A 2008-ban kirobbant gazdasági világválság során Görögország adósságválságba került, ami gazdasági visszaeséshez vezetett és kiélezte a szociális feszültségeket.

Pártja megnyerte a 2009. október 4-én tartott előrehozott választásokat,[1] így október 6-tól Görögország miniszterelnöke lett. A válságból való kilábalás érdekében népszerűtlen intézkedések bevezetésére, gazdasági megszorításokra kényszerült. Időközben a görög adósságválság súlyosbodása európai szintű bankválsággal és az eurózóna összeomlásával fenyegetett.

2011. november 4-én bizalmi szavazást tartottak kormánya mellett, amit megnyert, de csak ellenzéki szavazatokkal. Ezután lemondott és nagykoalíciós kormány alakult Lukász Papadímosz vezetésével.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a George Andreas Papandreou című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.