Jézus-ima

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Jézus-ima a nyugaton ismert rózsafüzérhez hasonló, a keleti keresztény hagyományban elterjedt szóbeli ima, amely már a VII. században ismert volt. Szövege az evangéliumi farizeus és vámos példabeszédéből (Isten, irgalmazz nekem bűnösnek!), illetve a vak Bartimeus felkiáltásából (Jézus, Dávid Fia, könyörülj rajtam!) kiindulva alakult ki.

Az ima szövege[szerkesztés]

Legteljesebb formája magyarul így hangzik:

„Uram, Jézus Krisztus, Élő Isten Fia, könyörülj rajtam bűnösön!”

Az ima szövege természetesen változhat, egyes részei elmaradhatnak:

„Uram, Jézus Krisztus, Isten Fia, könyörülj rajtam, bűnösön!”

„Uram, Jézus Krisztus, könyörülj rajtam, bűnösön!”

„Uram, Jézus Krisztus, könyörülj rajtam vagy rajtunk!” stb.

Legősibb formája a keleti és nyugati liturgiában egyaránt általános Kyrie eleyson! (Uram, irgalmazz!), legrövidebb alakja pedig egyszerűen a Szent Név: JÉZUS! vagy Jézus Krisztus!

A csotki[szerkesztés]

Az ima recitálásához segítségül szolgál egy imafüzér (oroszul: csotki, görögül: komboskhini, románul: metanii, arabul: mishbaha), amelyet általában – ellentétben a rózsafüzérrel – fonalból csomóznak. A csomók száma változó, lehet 33 (Jézus földi éveinek száma) illetve létezik 50,100, sőt 500 szemes is. A csomók általában nincsenek bizonyos szakaszonként egymástól elválasztva, bár a 100 csomós esetében előfordul, hogy minden 25. után egy nagyobb – esetleg fából vagy más anyagból készült – csomó van. A végén szintén fonalból csomózott kereszt található (bojt nélkül görög stílusú), amely esetenként nagyobb bojtban végződik (orosz stílusú). Egyesek szerint a bojt arra szolgál, hogy az imádkozó a bűnbánat könnyeit vagy verítékét (a keleti szerzetesek ezt a magánimát mély meghajlásokkal illetve leborulásokkal kísérik) letörölje. A színe általában fekete (az alázat és bűnbánat színe).

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Per-Olof Sjögren: A Jézus-ima. A szív imádsága; ford. Verdes Sándor; Nexus–Verdes, Bp., 1991
  • Hierotheos Vlachos: Egy éjszaka a Szent Hegy sivatagában. Beszélgetés egy áthoszi remetével a Jézus-imáról; ford. Verdes Sándor; 2. jav. kiad.; zöld-S Studio, Bp., 2005
  • Irma Zaleski: Élni a Jézus-imát; ford. Terék Tihamér; zöld-S Studio, Bp., 2008
  • Nacsinák Gergely András: Jóga a középkori Európában? A Jézus-ima története és a hészükhazmus keleti kapcsolatainak kérdései; Kairosz, Bp., 2010
  • Emmanuel Jungclaussen: A Jézus-ima; ford. Török Csaba; Sarutlan Kármelita Nővérek, Magyarszék, 2013 (A Kármel látóhatára)
  • Jálics Ferenc: Szemlélődő lelkigyakorlat. Bevezetés a szemlélődő életmódba és a Jézus-imába; ford. Varga Péter Pius; 5. jav. kiad.; JTMR–Korda, Bp.–Kecskemét, 2014 (Jezsuita könyvek. Lelkiség)
  • Frederica Mathewes-Green: Jézus-ima, a szív Istenre hangolása; ford. Terék Tihamér, Verdes Sándor; Zöld-S Studio, Bp., 2018
  • A Jézus-ima és a keleti szerzetesség. Imaélet a monostorban és azon kívül; szerk. Baán Izsák et al.; Szt. Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola, Nyíregyháza, 2018 (Collectanea Athanasiana I. Studia)