Jätkänkynttilä

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jätkänkynttilä
Elhelyezkedése Finnország, Lappföld, Rovaniemi
Áthidalt akadályKemijoki
NévadóSwedish torch
Szerkezettípusferdekábeles híd, gerendahíd
Funkcióközúti híd
Legnagyobb támaszköz126,00 m
Nyílások száma5
Teljes hosszúsága320,0 m
Szélesség25,5 m
Magasság47 m
Sávok száma2 × 2 forgalmi sáv (kétoldalt gyalogos és kerékpáros sávok)
TervezőConsulting Kortes és Leonhart, Andrä und Partner GmbH
Átadás ideje1989. szeptember 28.
Elhelyezkedése
Jätkänkynttilä (Finnország)
Jätkänkynttilä
Jätkänkynttilä
Pozíció Finnország térképén
é. sz. 66° 30′ 10″, k. h. 25° 44′ 36″Koordináták: é. sz. 66° 30′ 10″, k. h. 25° 44′ 36″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Jätkänkynttilä témájú médiaállományokat.

A Jätkänkynttilä-híd Finnország első ferdekábeles hídja. Lappföldön, Rovaniemiben található. A híd teljes hossza 320 méter. A híd a 78-as főút részét képezi a Kemijoki folyó fölött, a Kemijoki és az Ounasjoki folyók találkozásánál. A híd keleti hídfőjének közelében található a 203 méter magas Ounasvaara. A híd főpillérei 2,3 méter vastagságúak és az úttesthez viszonyítva 47 méteres magasságba nyúlnak.

A Jätkänkynttilä-hidat 1989. szeptember 29-én adták át a forgalomnak.

Története[szerkesztés]

Rovaniemi városa már 1982-ben pályázatot írt ki egy, a városképet javító, illetve a folyó két partját összekötő közúti híd megtervezésére. A pályázatra négy tervezőiroda összesen tíz pályamunkája érkezett be. A győztes pályázó egy aszimmetrikus, ferdekábeles hidat tervezett, amelyet középen két vasbeton pillér tart. A pillérek tetejére külön megvilágítást terveztek. A nyertes pályázatban szereplő híd neve, mely később a híd hivatalos neve lett a Jätkänkynttilä. A pályázatot az oului Consulting Cortes cég nyerte el, amely a német Leonhart, Andrä und Partner GmbH cég műszaki támogatásának segítségével készítette el terveit.[1][2][3] A Jätkänkynttilä előtt nem volt Finnországban ferdekábeles híd, részben gazdasági, részben tájképi okokból.

Források[szerkesztés]

  1. Aitta, 2004, s.247
  2. Aitta, 2004, s.246
  3. Karppinen, Lasse (2003. június 24.). „SuunnitteluKortes luottaa vientiin: 40-vuotias toimisto aikoo kasvaa tänäkin vuonna.”. Kaleva, Oulu, 15. o, Kiadó: Kaleva Kustannus Oy. (Hozzáférés: 2010. február 14.)  [halott link]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jätkänkynttilä című finn Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.